МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ НА ФИЛМУ И У ЧАСОПИСУ, СА ПОЗОРИШНОМ ПРЕДСТАВОМ „СОЛУНЦИ ГОВОРЕ“

 

IMG_7028

Дана 9. априла 2015. године, у свечаној сали Дома Војске Србије у Београду, одржана је посебна седница Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије. Седница је посвећена обележавању годишњице одржавања међународне научне конференције на тему „Први светски рат, узроци, последице, поуке и савременост“, одржане у Београду 24.-26. априла 2014. године у организацији Међународног консултативног комитета организација официра у резерви и пензији (МКК) и Клуба генерала и адмирала Србије (Клуб ГАС).

Посебна седница Скупштине Клуба ГАС посвећена је промоцији филма и часописа о прошлогодишњој научној конференцији, које је приредио МКК. Документарни филм “Први светски рат 1914-1918” и тематски број часописа “Официрско братство”, приређени на руском и енглеском језику, веома упечатљиво, речју и сликом, сведоче о значају, величини и дометима прошлогодишње међународне научне конференције о Великом рату, одржане у оквиру обележавања 100-те годишњице његовог почетка и у време покушаја ревизије историје и кривотворења историјских чињеница.

IMG_7025У оквиру пригодног обраћања овим поводом, др Видоје Пантелић, генерал-пуковник у пензији, председник Скупштине Клуба ГАС, између осталог, је рекао: “На конференцији су  непобитним давно доказаним историографским чињеницама  живом речи научника, уважених академика и професора историје из света и Србије, демантоване лажи и покушаји појединаца, квази научника, рекао бих наручених политико-историчара,  који су кроз књиге или на други начин, хтели да наметну лажну слику о узроцима и поводу Великог рата, а тиме,  наравно и кривцима за Први светски рат. Улогу криваца су недвосмислено наменили малој Србији и великој Русији, желећи  да их окриве за неучињено, да на њих пребаце сву одговорност за све проистекло у крвавом рату и у свету и за та и за наредна времена. Па само какве гнусобе и лажи су написали о Гаврилу Принципу, осведоченом родољубу и борцу за слободу покореног српског народа у Аустроугарској царевини. Приказали су га  као првог светског терористу, а Србију као прву терористичку земљу у свету, по данашњим мерилима силника.  Хтели су после 100 година да унизе сени милиона жртава њиховог колонијалистичког и хегемонистичког рата. Рат који је објављен од стране Аустроугарске монархије Краљевини  Србији 28.јула 1914. прерастао је већ 1. августа, објављивањем рата царској Русији од стране Немачке,  у Велики светски рат, до тада највећи на свету. Хтели су, као и више пута у прошлости, у светлу најновијих бескрупулозних наступа стварања новог светског – глобалистичког поретка, да жртве прогласе кривцима, а агресоре праведницима, који су тобоже били присиљени да спрече непоштовања права у свету. Хтели су да се аболирају виновници рата, а пре свих Немачка и да још једном плагијатима учине да истина постане жртва.

Председништво МКК и Клуб ГАС су препознали подле намере медијске пропагандистичке галаме у свету. И  у име преко 37.000.000 мртвих и рањених на свим странама,  од тога око 3.700.000 жртава Русије, и 1.100.000 жртава мале Србије, у име части и достојанства својих предака на овај начин смо  здружено дигли глас против прекрајања историје и дали допринос у разобличавању лажи и спречавању измена историје. Поносни смо што смо и овај пут били део правдољубивог дела чевечанства, и што смо на овој конференцији окупили научнике из земаља Атанте и савезница,и истовремено и земаља Централних сила, поражених у том рату, на заједничком задатку борбе за истину.“

IMG_5170Потом се скупу обратио Анатолиј Кумахов Магамедович, генерални секретар председништва МКК. Пренео је речи захвалности председнику Републике Србије, Министарству одбране у Влади Србије, Генералштабу Војске Србије и Клубу ГАС за успешну организацију прошлогодишње међународне научне конференције и топао дочек њених учесника. Затим је истакао: “Нисмо ми случајно одабрали да научну конференцију о Великом рату одржимо у Србији. Србија је била прва и једна од највећих жртава Великог рата. Србија је означена као узроник Великог рата. Упркос историјски провереним и научно доказаним чињеницама, и данас се Србија покушава прогласити кривцем, не само за Велики рат, већ и каснија, а посебно за савремена збивања. Конференција је остварила велике домете: успели смо окупити за истим столом представнике из 21 земље Европе и света; академике, историчаре, генерале и научнике како из земаља Атанте и савезница, тако и из земаља Централних сила, поражених у рату; уз висок степен сагласности језиком чињеница говорило је преко 30 учесника о узроцима, последица и поукама Великог рата; неуважавање поука Првог светског рата довело је до још стравичнијих последица Другог светског рата; конференцију смо завршили усвајањем завршног документа којим смо се обратили државницима, удружењима, ветеранима, младима и свим утицајним факторима у свету да не дозволе да се понове “лекције” Великог рата, да се спречи избијање глобалног сукоба који би био катастрофалан по човечанство. И овом приликом, као и на Конференцији, апелујемо да се зауставе сви ратови, да се предност да мирном и дипломатском решавању проблема. У условима глобалних политичких турбуленција и ратних антагонизама, треба се враћати изворним и универзалним примципима међународних односа – да су све земље равнопране и да је мир недељив и непроцењиве вредности.”

Поводом 70-те годишњице победе над фашизмом, господин Кумахов је, у име председништва МКК, уручио медаље победе над фашизмом члановима Клуба ГАС, пензионисаним генералима Милану Даљевићу и Владимру Брдару, живим учесницима антифашистичке борбе.

Уследило је премијерно приказивање документарног филма “Први светски рат 1914-1918” о прошлогодишњој научној конференцији. Било је то занимњиво, очигледно и аргументовано праћење тока Конференције, представљање дела њених учесника и презентовање њихових најинтересантнијих ставова. Сви учесницe седнице добили су часопис “Официрско братство” и DVD документарног филма.

Посебна седница Клуба ГАС завршена је пригодном позоришном представом „Солунци говоре“, заснованој на истинитим записима господина Антонија Ђурића, у драматурској обради и режији госпође  Cisane Murusidze, рођене у Тбилисију и школоване у Москви, дугогодишњег грађанина Београда, и у извођењу глумаца Академија уметности из Београда и Бања Луке. Представа је премијерно изведена 1981. године и обнављана је 20 пута. На фестивалу у Москви, у међународној конкуренцији, добила је награду „Златни витез“.  Продуцент представе је господин Душан Ђоковић, председник Академије уметности Београд.  Представа заиста вредна сваке пажње, а млади глумци сваке хвале.

Овом догађају присуствовали су, поред чланова Скупштине Клуба ГАС, гости из председништва МКК на челу са генералним секретаром председништва Кумаховом, представници Миннистарства одбране Србије на челу са потпуковником Вукадиновићем, представници Генералштаба Војске Србије на челу са потпуковником Блажановић Синишом, председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић, академик Драгољуб Живојиновић, представници удружења са којима Клуб ГАС успешно сарађује и бројни други гости.

 

Видео материјал преузет са сајта Министарства одбране