Обележавање 70 година од пробоја Сремског фронта

Sremski front

 

Делегација Клуба генерала и адмирала Србије, присуствовала је 18. априла  обележавању 70 година од пробоја Сремског фронта у месту Адашевци, на реци Босуту. Дана 12.04. 1945. године, јединице славне ЈА и братске Црвене Армије, пробиле су, уз велике губитке, Сремски фронт, што је означило дефинитивно ослобођење Југославије од фашизма.

 

Сремски фронт се сматра једним од најдужих и најкрвавијих фронтова, а борбе вођене на овом простору биле су веома тешке и крваве, а резултирале су веома великим бројем погинулих на обе ратујуће стране. На страни ЈА и Црвене Армије погинуло је 13000 бораца НОВЈ, 1100 бораца Црвене Армије, 623 борца Бугарске народне армије, 163 борца бригаде „Италија“. На страни фашистичке коалиције, губици су преко 30.000 погинулих.

Прославу је у име државе Србије организовало Министарство  рада, запошљавања, борачких и сопцијалних питања, а на великом народном скупу, између осталих говорио је и министар Александар Вулин.

Sremski front 1Том приликом, делегација у саставу: генерал-пуковник др Видоје Пантелић, председник Скупштине Клуба, генерал-потпуковник Петар Шкрбић, чалан Извршног одбора, генерал-мајор Милош Ђошан, председник Суда части и бригадни генерал Добривоје Вељковић, члан Извршног одбора, положили су цвеће на постамент испред монументалног споменика, у спомен-парку Адашевци.

На тај начин, Клуб генерала и адмирала придружио се многим поштоваоцима славних бораца, који су дошли  из свих република бивше заједничке државе СФРЈ, да се поклоне палим борцима.

Данашњи дан је несумњиво показао, да се за слободу вреди борити увек и свуда, и да они, који дају живот за одбрану отаџбине, заслужују да их се деценијама и вековима сећају нове, долазеће генерације.

Слава палим борцима НОВЈ и Црвене армије!