ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДВА ВЕКА ТАКОВСКОГ УСТАНКА И ДАНА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

 

Таково 23.04.2015.

 

 

У Спомен парку „Таковски грм“ – Таково, код Горњег Милановца одржана је централна свечаност поводом два века од подизања Другог Српског устанка и обележавања Дана Војске Србије.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСвечаност је организована уз одавање војних и државних почасти устаницима и полагање венаца, као и активни егзерцир Гарде. На свечаности председник Републике Србије, Томислав Николић,  уручио је војне заставе јединицама ранга бригаде Војске Србије. Извршена је и почасна артиљеријска паљба из десет оруђа, са десет плотуна.

 

Таково 4 Свечаности су присуствовали   у име КГАС, генерали Добривоје Вељковић, Лука Кастратовић, Владимир Пејак, Слободан Петковић, Петар Шкрбић,Радослав Шкорић  и адмирал Бошко Антић на челу са председником Извршног опдбора, генерал-потпуковником Златојем Терзићем.

У Такову је, 23. априла 1815. године, Милош Обреновић, на скупу старешина, објавио почетак новог устанка за ослобођење од турске власти, а 25. октобра 1815. године закључио усмени договор (мир) са Марашли Алипашом, по којем је признат за врховног српског кнеза.

Војска Србије слави свој празник, 23. април, у спомен на дан када је подигнут Други Српски устанак, који је био и прекретница у стварању модерне српске државе и војске.

Таково 8

Други Српски устанак представља другу фазу Српске револуције против Османског    царства, која је избила кратко по окончању Првог Српског устанка. Довео је до српске аутономије у оквиру Османског царства и успостављања Кнежевине Србије, која је имала своју скупштину, устав и владарску династију. Неки историчари сматрају да је то трећа фаза Српске револуције, јер у револуционарне активности, као другу фазу, убрајају Хаџи-Проданову буну из 1814. године.