ОБЕЛЕЖЕНА ШЕСНАЕСТА ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ГЕНЕРАЛА ЉУБИШЕ ВЕЛИЧКОВИЋА У АГРЕСИЈИ НАТО-а

 

 

2015_0601(003)У селу Црљенац 1. јуна 2015. године, општина Мало Црниће, обележена је шеснаеста годишњица погибије генерала Љубише Величковића у агресији НАТО-а, помоћника начелника Штаба Врховне команде за Ратно ваздухопловство и противваздушну одбране Војске Југославије, на дан када је 1. јуна 1999. године изгубио живот, на ватреном положају у борбеном распореду 310. самоходног ракетног пука противваздушне одбране. Са њим су погинули пуковник артиљеријско-ракетних јединица противваздушне одбране Божо Пејичић и командир батерије капетан прве класе Светомир Трифуновић.

У одбрани од НАТО агресије гинули су заједно у борбеном поретку, раме уз раме, генерали, официри, подофицири и војници на жалећи свој живот у одбрани отаџбине. Стали су на бранику отаџбине као професионални војници, родољуби и часни људи, који нису били позвани да одлучују о рату, али су позвани  да бране Отаџбину од оних који су бесомучно насрнули да униште све што је људско, све што је свето.

Жртве у агресији НАТО-а нису биле узалудне и нису заборављене. Да се наши преци, кроз историју, нису борили против завојевача не би, данас, ни нас било.

У борби за истину о НАТО агресију и против прекрајања историје грађани родног краја генерала Величковића, под покровитељством локалне самоуправе Мало Црниће, сваке године се подсећају на живот и дело генерала Љубише Величковића и дане отпора НАТО агресору, кроз дружење младих, организацију меморијала у малом фудбалу под називом “ Генерал Љубиша Величковић“ и полагање венаца и цвећа на споменик генералу Величковићу.

Ове године венце и цвеће положили су председник општине Мало Црниће, Драган Митић, предсеник скупштине општине Мало Црниће, Горанка Стевић, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, генерал-мајор Ранко Живак, делегација гарнизона Војске Србије из Пожаревца, делегација Министарства унутрашњих послова, представници борачких организација и друге организације и грађани.

Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће су положили генерали Мирослав Филиповић, Божо Новак и Лука Кастратовић.

О животу и раду генерала Величковића говорили су председник општине и председница скупштине општине Драган Митићи и Горанка Стевић, а глумац Лепомир Ивковић  рецитовао је стихове Добрице Ерића „Пркосна песма“

Галерија