ДЕЛЕГАЦИЈА КЛУБА НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ 70. ГОДИШЊИЦЕ ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ У ПАРИЗУ

 

 Дана 05. јуна 2015. године у организацији Међународног консултативног комитета организација официра у резерви и пензији (даље МКК) одржано је свечано Заседање Генералне Скупштине МКК  у просторијама УНЕСКО у Паризу, под називом „Мисија мира и пријатељства“ посвећено обележавању 70. година Победе над фашизмом. Истог дана одржано је и Четврто заседање МКК. На скупу су, по позиву председника МКК, испред Клуба присуствовали председник Скупштине генерал-пуковник у пензији др Видоје Пантелић, уједно и потпредседник МКК, и генерал-мајор у пензији Радослав Шкорић, члан Клуба  и секретар Регионалног савета МКК за југоисточну Европу.

 

Радно председништво генералне скупштине МКК

Радно председништво генералне скупштине МКК

Скупу су присуствовале       делегације официрских организација чланова МКК из 23 државе. Посебну помоћ у организацији скупа Домаћину скупа -МКК-  пружио  је председник Међународне асоцијације миротвораца ОУН „Војници мира“ и истовремено председник Француске Националне федерације учесника заграничних операција Л. Атар-Бајру. У име Француске владе присуствовао је саветник министра ветерана и инвалида, господин Паскал Јосеф. Гост конференције је био потпредседник WWО (Светске организације ветерана), као и чланови организација миротвораца из Аустралије, Пољске и Ирске.

У име УНЕСКО присуствовали су и поздравили скуп госпођа Нада Аљ-Нашиф, заменик Генералног директора УНЕСКО за социјалне и хуманитарне послове, и госпођа Е.В Митрофанова, стални представник Русије у УНЕСКО.

У склопу овог обележавања сви учесници скупа су извршили свечано полагање венаца и цвећа на споменик незнаном јунаку на Тријумфалној капији. Протоколарна церемонија је одржана по устаљеним правилима уз заустављање саобраћаја за време церемоније. У саставу делегације за полагање цвећа поред званичника УНЕСКО, гостујућих делегата ветерана било је и стотињак деце узраста основних и средњих школа. Делегација КГАС је носила као ветеранске униформе Војске Србије, по одобрењу Министра одбране, што је посебно позитивно било запажено од стране учесника али и посматрача.

 

Тријумфална капија на тргу Шарла Де Гола "Звезда"

Тријумфална капија на тргу Шарла Де Гола „Звезда“

 

20150605_185947

 

Отварајући Четврто заседање МКК,  уводном излагању председник МКК, господин Александар Каншин је упознао скуп да је од 29 делегација из 27 држава на скупу присутне 23 делегације. Истакао је да данас у оквиру МКК има око седам милиона чланова. У дискусији је учествовао и генерал Пантелић, са освртом на сложену ситуацију у свету, а посебно Европи, апострофирајући и Балкан као кризно подручје,  указујући на улогу ветеранских организација у очувању мира и борби са тероризмом. Поред тога, генерал Пантелић је дао интервју За „Интерфакс“ по питањима о МКК, његовој улози и плановима, и по питању тренутних догађања која угрожавају безбедност у Европи.

У оквиру Четвртог заседања МКК извршене су одређене кадровске промене у оквиру председништва МКК, изабрана су  двојица  потпредседника МКК и размењена мишљења о савременом тренутку у свету. На крају је усвојен нацрт Завршног  документа под називом „Хартија мира“, који ће на основу дискусија по потреби дорадити генерални секретар МКК, и доставиити га на реализацију организацијама.

Скуп је приказом кратког видео материјала и објашњењима госпођице Оксане Алексејевне , директора културног програма МКК, уппознат са пројектом међународног филмског фестивала документарних филмова и телевиизијских програма под насловом „За мир без ратова и војних конфликата“. При томе је Представници УНЕСКО  уручено пројектовано победничко признање „Кристални свет“.

Делегација клуба се захваљује Амбасади Србије у Паризу, а посебно војном изасланику господину пуковнику Зорану Рашети за пружену помоћ у току боравка.