ХАПШEЊЕ ГЕНЕРАЛА ЂУКИЋ БОРИСЛАВА САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Клуб генерала и адмирала Србије је до сада у више наврата упозорио носиоце власти и јавност да агресија против Србије и српског народа у целини није завршена и да се она наставља другим средствима.

Данас се, и после више од 20 година од грађанског рата на територији СФР Југославије и 16 година од агресије НАТО снага на Савезну Републику Југославију, наставља јуриш на командни кадар који је на челу својих јединица успешно спречавао разбијање СФР Југославије и уништење Војске Југославије, као и српског народа.

После процесуирања пред Хашким трибуналом највишег српског државног и војног руководства, дошло је време када су на ред дошли команданти ранга бригада, па су у току најаве предистражних радњи и судских процеса против њих пред нашим Судом за ратне злочине, који све своје капацитете ангажује против српских командних кадрова, против сведока у Хашком трибуналу међу које спада и генерал Ђукић,  али врло мало или скоро ни мало против команданата из редова хрватског, бошњачког и албанског народа који су починили злочине над српским народом у Српској Крајини, Босни и Херцеговини и Косову и Метохији.

bivsi-general-borislav-djukic

Најновији случај хапшења генерал-мајора Борислава Ђукића најавио је нови талас хапшења по «тајним» потерницама које расписује Република Хрватска посебно их активирајући пред обележавање 20 година од операције «Олуја» у којој је протеран српски народ из Српске Крајине са својих вековних огњишта. Тако се жели умањити злочин почињен над српским народом и пребацити одговорност на Српску војску Крајине стварајући тако алиби за  операцију у којој су почињени масовни злочини с циљем уништења српског народа на овој територији.

Према сазнањима из јавних медија, Ђукић је оптужен за рушење бране Перућа.

Према расположивој документацији – досије персоналних података генерал-мајора Борислава Ђукића, он у време рушења бране (28. јануар 1993. године) није био командант 221. моторизоване бригаде Книнског корпуса. У то време нису постојале јединице ЈНА на територији Републике Српске Крајине већ Српска војска Крајине којом није тада командовао генерал-потпуковник Ратко Младић – у то време он је командант Главног штаба Војске Републике Српске – већ генерал-мајор Миле Новаковић.

Генерал-мајор Борислав Ђукић је био командант 221. моторизоване бригаде Книнског корпуса до маја 1992. године, потом је саветник министра унутрашњих послова Милана Мартића и у априлу 1993. године је постављен на дужност начелника Штаба у Главном штабу Српске Војске Крајине. Јасно је да генерал-мајор Борислав Ђукић у време делимичног рушења бране није имао никакву командну дужност.

Генерал-потпуковник Миле Новаковић је изјавио за «Новости»: «Сви команданти Војске су били мени потчињени, тако да се по командној одговорности може само мени судити». Он наглашава да су Хрвати против њега све три пресуде од по 20 година затвора поништили. Осудили су га за гађање Шибеника, а после рата је осуђен човек који је по граду постављао и активирао експлозив, као и новинарка која је извештавала како то раде Срби.  Српском Тужилаштву доставили су фонограм разговора који је наводно снимљен између њега и генерала Младића, да би судски вештак неспорно утврдио да то није његов глас.

Контролу над браном Перућа од септембра 1992. године имале су снаге УНПРОФОР-а. Ту је био кенијски батаљон и зараћеним странама био је забрањен приступ. На захтев Хрвата извршен је преглед бране и установљено је  да на брани нема експлозива.

Хрватске снаге су извршиле снажан тенковско-пешадијски  напад на Републику Српску Крајину на правцу који води поред бране Перућа и тада су хрватски медији јавили да је брана оштећена. Брана није порушена већ је оштећена, вода је истекла без икакве опасности, јер није изазвала никакву материјалну штету нити су угружени људски животи. То је потврдило и хрватско правосуђе. Приче о 50.000 угрожених становника су само плод жеље за оптуживањем Срба и правдања властитих злочина.

И Хрватски медији потврђују овакав став.

Тако на net.hr/danas стоји: «Због експлозије је дошло до урушавања бране, односно рушења торња на њој. Захваљујући правовременој интервенцији радника Хидроелектране ‘Перућа’, спријечен је циљ рушења бране».

А на Wikipediji у одредници «Хидроелектрана Перућа» стоји: «Због експлозије је дошло до урушавања и оштећења бране… Хрватско Државно Одвјетништво послало је, међу осталим, и оптужницу против Борислава Ђукића и других Министарству правде Србије прије двије године».

Због свега овога апелујемо на државно и војно руководство да се учини напор и формира тим који ће пратити ситуацију, ценити све оптужбе и пружати стручну помоћ лажно оптуженим, а да се лажно осуђује очит је доказ «случај Борислав Ђукић».

Клуб генерала и адмирала Србије са свом својим капацитетима стоји на располагању свима онима који желе да заштите браниоце српског народа, у рату од уништења свог народа, а у миру  од лажних оптужби.

 

ИЗВРШНИ ОДБОР

                                                     КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛ АСРБИЈЕ