ГЕНЕРАЛИ О ОКТОБАРСКИМ ДАНИМА 2000. ГОДИНЕ – промоција књиге

 

Наука је добила документ а јавност интересантно штиво о догађајима у октобру 2000. године. Генерали Миодраг Симић и Стаменко Николић написали су књигу „ИСТИНА И ЗАБЛУДЕ О 5. ОКТОБРУ 2000. ГОДИНЕ“. Књига је први пут представљена јавности 21. септембра 2015. у  Дому Војске у Београду.

Промотери књиге били су познати и угледни аутори научних и других текстова др Лука Кастратовић, генерал-мајор, мр Петар Шкрбић генерал-потпуковник, некадашњи министар Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, аутори генерали Симић и Николић. Промоцију је вешто водио генерал Душан Војводић.

Vojvodić

Многобројна публика у сали разних доба и интересовања пажљиво је слушала говорнике који су изговорили основне податке о књизи и на упечатљив начин представили научно, историјски и медијски интересантан текст ове кратке али занимљиве књиге.

Publika

Кастратовић др Лука написао је предговор. Истакао је у својој беседи на промоцији да су аутори објаснили  општа питања о рату и дугорочне циљеве Сједињених Америчких Држава у Европи и на Балкану. У том објашњењу агресија на СРЈ 1999. године заузима посебно место, јер агресија на други начин траје и данас. Пети октобар 2000. је наставак агресије, окупиран је део територије и проглашена независна држава Косово.  Наставак агресије на СРЈ 5. октобра уједно представља и клопку која је припремљена за Војску, осујећена је намера да се војска изведе на улице и створи разлог за поновно бомбардовање. Брижљиво одабрани прилози поткрепљују написано и пружају аргументе за сагледавање истине, закључио је генерал Кастратовић.

Luka

У својој дужој беседи аутор  Миодраг Симић је детаљно описао из којих разлога је дошло и како је дошло да се као први оперативац Војске обрати директно председнику Републике Слободану Милошевићу. Након презентирања поузданих информација о стању на територији и у Војсци које су биле у дискрепанцији са подацима и информацијама Министарства унутрашњих послова, предложене су мере које треба Војска да предузме. Тај део текста из књиге, Симић је детаљно испричао сматрајући да је реално пренео оно што се дешавало тих драматичних дана 4. и 5. октобра.  Уверљиво и аутентично.

Simić

Шкрбић мр Петар, рецензент је рекао између осталог: прошло је 15 година од дешавања у октобру 2000. године. Довољно за аналитичку рефлексију, мало времена за историјску дистанцу која траје најмање 50 година. Објаснио сам тај проблем у рецензији, рекао је. Сугерисао је да присутни погледају  предњу страну корица које је дизајнирао академски сликар Милен Чуљић. Илустрација показује све ономе ко познаје ситуацију бар у политичком, ако не и у друштвеном смислу. Они који у том смислу мање знају када прочитају књигу схватиће много боље.

Korice knjige

Поставио је метафоричко питање од када је почео 5. октобар? Користећи наводе аутора набројао је неколико земаља од 1947. до данас које су имале исту судбину као и Србија, посебно издвојивши 24. март, дан агресије НАТО на СРЈ. Та два догађаја повезали су аутори књиге. Шкрбић је завршио са питањем: Где ће се наставити 5. октобар из 2000. који се десио у Србији, када је због злоупотребе народа постојала опасност од злоупотребе Војске?

Škrbić

Истакнути дипломата Живадин Јовановић је рекао да су се аутори нашли на сложеном послу једног виђења догађаја у октобру 2000 године, одакле су и збалуде и истине у множини.  Активни учесници су сведочили о тим догађајима, не било који него они који су незамењиви у тумачењу догађаја, који су били на високим дужностима, али не и једини.  У том сведочењу, ипак,  њих нико не може заменити. Књига ће послужити и другима да дају своје виђење јер су генерали и адмирали активни сведоци о крупним догађајима, па ће књига инспирасати друге потенцијалне ауторе. Аутори су испунили овим свој патриотиски дуг и тиме наново допринели држави.

Jovanović

Аутор Стаменко Николић завршном беседом говорио је о свим невладиним организацијама које су учествовале у припреми и реализацији окотобарских демонстрација. Њихова заједничка карактеристика је послушност спољним менторима и донаторима и деловање под плаштом „демократије“ и „слободе“.

Посебно су екстремне оне организације које за агресију НАТО на СРЈ окривљују Србију, српски народ и председника СРЈ Слободана Милоћевића, нагласио је генерал Николић и додао:

Nikolić

„Цели свет говори да је Војска Југославије уз апсолутну подршку скоро целокупног становништва, својим херојством током 78 дана осујетила  НАТО у реализацији њихових циљева. Истовремено задивила је цео мирољубиви свет својом смелошћу и храброшћу да се не само супростави већ и одбрани од, у историји до сада, невиђене силе.

Многи у свету политике и војни аналитичари истичу да се супроставити 600 пута јачем агресору и спречити га у његовим намерама је тотална лудост или невиђена храброст.

Прослављени војсковођа војвода Степа Степановић оставио нам је у аманет поруку: „Ми ћемо радије пасти на бојном пољу него оставити на цедилу своју отаџбину“. Зар и ова плејада бранилаца 1999. није испунила свој завет према отаџбини?

Оно што је најбитније, аутори сматрају да су написаном књигом испунили своју моралну и професионалну обавезу да сачувају чињенице о једном тешком периоду новије историје и да их ставе на располагање садашњим и будућим генерацијама“.

 

Књига се може набавити од аутора:

  1. Симић Миодраг телефон: 0638363139
  2. Николић Стаменко телефон: 0653103948

            и пријатеља:

  1. Ђурић Предраг телефон: 0611839919

 

Цена: 800 динара