ВЕНЦИ И ЦВЕЋЕ НА СПОМЕН ПЛОЧУ НАРОДНОГ ХЕРОЈА МАЈОРА МИЛАНА ТЕПИЋА

          

2015_0929(007)

 

 

 

 

Повом 24-те годишњице погибије народног хероја мајора Милана Тепића, у улици народног хероја мајора Милана Тепића у Београдду, одржан је комеморативни скуп.

 

 

 

На спомен плочу хероја Тепића венце и цвеће положили су чланови породице Тепић, министар за запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, представници Војске Србије, удружења и грађани.

2015_0929(010)

Испред Клуба генерала и адмирала цвеће су положили генерали Божо Новак, Владимир Пејак и Лука Кастратовић.

2015_0929(004)

У 34-ој години, 29. септембра 1991. године, погинуо је мајор Југословенске Народне Армије Милан Тепић, једини народни херој у ратовима на територији бивше Југославије, када је дигао у ваздух војно складиште борбених средстава Беденик, код Бјеловара, како би спречио да падне у руке хрватског Збора народне гарде. Када је постало јасно да складиште неће моћи да буде одбрањено, Тепић је активирао претходно постављени експлозив и дигао у ваздух складиште.

Са Тепићем је погинуо и војник на редовном служењу војног рока Стојадин Марковић, из околине Ваљева, који није извршио Тепићево наређење,  да се са осталим војницима повуче на безбедну даљину, већ је остао да се са њим бори до задњег часа. Дејствовао је са топа на оклопном транспортеру док није погооћен противоклопним пројектилом. На иницијативу Удружења бораца из Ваљева, 31. децембра 1999. године, Марковић је одликован  Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.

Тепићево дело многи упоређују са сличмим потезом ресавског војводе Стевана Синђелића. Мајор Тепић је остао веран датој Свечаној обевези- Заклетви и свесно дао живот за слободу и част Отаџбине. Наставио је путем славних предака, бораца и хероја који су се вековима борили за слободу народа и земље, осветлао образ својој генерацији и остао светао пример људског достојанства, пожртвовања и херојства, за пример и понос садашњим и будућим генерацијама.