ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА

 

2015_1020(007)

Поводом седамдесетпрве годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, 20. oктобра 2015. године, венце и цвеће у Спомен парку ослободиоцима Београда, уз војне почасти, положили су Министар за запошљавање, борачка и социјална питања у влади Србије, представници Војске Србије, амбасадори Русије, Белорусије, Украјине и Азербејџана, представници СУБНОР- а Србије и бројне друге организације и удружења.

Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће су положили генерали Владимир Пејак, Божо Новак и Лука Кастратовић.

2015_1020(002)

Операција за ослобођење Београда, октобра 1944. године, представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату. Операција је трајала од 21. септембра до 22. октобра 1944. године, када је окупатор протеран до линије одакле артиљеријом није могао да туче Београд.

2015_1020(010)

Београдска операција је део опсежног оперативног плана Народно ослободилачке војске Југославије и западног украјинског фронта Црвене армије, надовезујући се на операције у источној Србији. Београдска операција је објединила две војске 10. октобра, код Велике Плане. Одлучна битка је започела два дана касније и трајала до 20. октобра 1944. године, када је Београд коначно ослобођен. Здружене јединице Народно ослободилачке војске Југославије и Црвене армије нанеле су немачкој Армијској групи „Србија“ тежак пораз, ослободиле Београд и велики део Србије.

Ослобођењем Београда окончана је 1287 дана дуга немачка окупација главног града Југославије. Београд је (уз делимично Париз) био једини главни град у Европи, у чијем је ослобођењу са армијама великих сила равноправно учествовала регуларна војска, Народно ослободилачка војска Југославије.