СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ

 

КЛУБУ ДОДЕЉЕНА ПЛАКЕТА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

IMG_20151103_041249

 

 

У Дому Војске Србије одржана је 2. новембра 2015. године  седница Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије.

Пре почетка радног дела седнице начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић уручио је ПЛАКЕТУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ којом се одаје признање Клубу за допринос систему одбране и Војсци Србије.  Плакету је у име Клуба примио председник Извршног одбора генерал-потпуковник у пензији Златоје Терзић.

MJV_9929

Генерал Љубиша Диковић је том приликом рекао:

„Желим вам успех у раду, да заједнички градимо наш систем безбедности, да вас служи здравље и да више него икада будемо заједно, јер не могу другачије да видим Клуб генерала и адмирала осим као припаднике наше војске, који иако више нису активни, са тог места дају допринос развоју система одбране“ – нагласио  је генерал Диковић.

Генерал  Златоје Терзић захвалио се признању и између осталог рекаао да  је Клуб удружење које  окупља пензионисане генерале и адмирале, којима је безбедност наше земље и напредак Војске Србије и у срцу и у души. Указао је на успешну досадашњу сарадњу са Војском Србије, додајући да ће Клуб чинити све, имајући у виду њихово искуство, увек може да рачуна на конструктвну критику и од што може да подржи Војску Србије у свим њеним прегнућима.

Радни део седнице настављен је усвајањем дневног реда. Уводне речи председника Скупштине  генерал-пуковника у пензији др Видоја Пантелића, који је у време седнице отишао на ВМА због раније заказаних прегледа, прочитао је генерал-ппуковник у пензији Петар Шкрбић:

„У протеклих годину дана  једно од тежишних ангажовања било је на подизању угледа и поправљању статуса Клуба у земљи и иностранству. Мислим да смо у томе постигли значајан успех имајући у виду да нам Српска академија наука, као и значајан број удружења националног значаја, нуде сарадњу. Можемо рећи – сада се за Клуб зна.

 Остварили смо одличну сарадњу са већим бројем удружења, установа и државних институција.

 Реаговали смо јавно и одлучно на неке појаве угрожавања безбедности земље и појединаца.

 Једно од тежишних ангажовања било је на побољшању материјалног положаја Клуба, као услова за реализацију многих других активности, а посебно на плану издавачке делатности.

 Посебно смо се ангажовали  на повећању броја чланова Клуба и већој пажњи према болесним, старим и непокретним члановима Клуба. То би требало да прерасте у  један од тежишних задатака Клуба, имајући у виду старосну структуру Клуба.

 На пригодан начин обележили смо јубиларне годишњице из наше историје и узели учешће у обележавању већег броја значајних догађаја.

 Достојанствено смо обележили, јубиларну, 10. годишњицу рада Клуба.

 У оквиру издавачке делатности, ове године, излазе два веома значајна наслова.

 Сматрам да су постигнути веома запажени резултати по свим поменутим и другим реализованим задацима. Наравно, коначну оцену даћете ви, након што чујете анализе рада органа Клуба“.

IMG_20151103_040928

Извештај о раду Извршног одбора  поднио је председник тог одбора генерал-потпуковник у пензији Златоје Терзић, који је између осталог рекао: „Реаговали смо на оптужбе против Војске Србије и појединаца из Војске и Клуба, на лажи које се пласирају у средствима информисања о броју жртава у НАТО агресији, на оптужнице које жупанијски судови из Хрватске достављају на кућне адресе наших чланова и других грађана Србије, итд.

Достојанствено смо обележили 100. годишњицу збивања у Првом светском рату, 70 година од победе у Другом светском рату и 200 година од Другог српског устанка.

Израдили смо медаље и значке Клуба, Монографију Клуба и Зборник радова са међународне научне конференције о Првом светском рату.

Афирмација Клуба изазива и обрнуте реакције. Има оних којима то смета. Ми смо у више наврата имали разноврсне нападе на Клуб. Можемо очекивати да ће се ти напади појачавати, што је и добро јер говори о нашем нараслом угледу, а штету нам не могу нанети све дотле док смо доследни и јединствени.“, закључио је генерал Терзић.

Стојан

 

 

 

 

Генерал-мајор у пензији Стојан Марковић поднео је извештај о раду подружнице Клуба у Нишу који је оценио успешним.

 

 

 

 

20151102_131818

Аналитичан и детаљан извештај о раду Надзорног одбора поднео је генерал-мајор у пензији Петар Ћорнаков.  Оценио је да су средства Клуба трошена наменски у складу са прописима.

20151102_120054

Опширан извештај о раду Статутарне комисије поднео је генерал-мајор у пензији Владимир Пејак истичући главна питања и проблеме којима се ова комисија бавила у протеклих годину дана.

20151102_120447

Најкраћи извештај поднео је генерал-мајор у пензији Милош Ђошан, о раду Суда части.

Предлог измене Статута образложио генерал-мајор у пензији Слободан Петковић, а

Програм рада за 2016. прочитао  бригадни генерал у пензији Добривоје Вељковић.

Извештај, измене Статута и Програм усвојени су на овој седници.

У Извршни одбор изабрани су генерали Слободан Тадић и Видоје Живковић, а у Надзорни одбор генерал Саво Соконовић.

20151102_134310

Упућен је  телеграм подршке генералу Бориславу Ђукићу који се налази у притвору у Црној Гори. Телеграм је прочитао генерал у пензији Саво Сокановић.

20151102_120644

Своју ауторску књигу „ИСТИНА И ЗАБЛУТЕ О 5. ОКТОБРУ 2000“  аутори генерали у пензији Миодраг Симић и Стаменко Николић уручили началнику Генералштаба генералу Љубиши Диковићу.