ПРЕМИНУО РАДОШЕВИЋ МИЉКО генерал-потпуковник у пензији

 

 РАДОШЕВИЋ МИЉКО

генерал-потпуковник

radosevic miljko

1937-2015

 

Данас, 5. новембра 2015. у Нишу је преминуо Радошевић Миљко генерал- потпуковник у пензији члан Клуба генерала и адмирала Србије у подружници у Нишу.

Рођен је 25. фебруара 1937. године у Косјерићу, општина Косјерић, Република Србија, од оца Живка и мајке Станке (Мике).

Завршио је основну школу и нижу гимназију у Косјерићу, Пешадијску подофицирску школу 1956. године у Билећи, Војну академију Копнене војске – смер пешадија  1961. године у Београду, Командно-штабну академију 1972. године у Београду и Школу народне одбране  1981. године у Београду.

Произведен је у чин потпоручника 1961. године, а унапређен у чин генерал-потпуковника 1996. године.

Обављао је  многе војне дужности:  од командира минобацачког оделења до начелника штаба 3. армије (1993- 1996).

Пензионисан 1996. године.

Одликован је Медаљом за војне заслуге, Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрним венцем, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом народне армије са златним венцем и Орденом братства и јединства са сребрном звездом.

Био је почасни грађанин Косовске Митровице  од 1984. године.

Као официр на разним дужностима објављивао је стручне радове из области ратне вештине, а бавио се сликарством и књижевношћу. Био је члан удружења књижевника и књижевне заједнице Југославије,  члан и сарадник у Удружењу писаца Чегар у Нишу. Објавио укупно 8 романа и 4 збирке песама.

Комеморативна седница биће одржана 6. новембра  у Дому Војске Ниш у 11.00 часова. На седници ће говорити Божидар Божовић генерал-потпуковник у пензији и Мирослав Бакрач, пуковник у пензији. Опроштајни говор на Новом гробљу у име Подружнице и Клуба генерала и адмирала Србије одржаће Мирко Старчевић, генерал-мајор у пензији.