Промоција монографије 43. класе Школе националне одбране

 

MJV_7295У Дому Војске Србије 12.12.2015. године одржан је сусрет наставника и слушалаца 43. класе Школе националне одбране. Био је то други сусрет у току ове године, а четврти откад су завршили школовање 1999/2000. године. Поводом сусрета уприличена је и промоција Монографије 43. класе ШНО, чије су издавање финансирали  слушаоци и наставници те класе.

Сусрету су присутвовали начелник ШНО, начелници класе, начелници катедри и командири наставних група  из периода њиховог школовања, као и чланови породица преминулих слушалаца класе.

У име уређивачког одбора на скупу се најпре обратио генерал-мајор у пензији Петар Тркуља. Он је објаснио по чему се то 43. класа издваја од других.

– То је прва послератна генерација официра која је три и по месеца после агресије НАТО на Савезну Републику Југославију примљена на школовање, то је генерација у којој су слушаоци били чина потпуковника до генрал-мајора, то је генерација која је по успеху до тада била међу најбољима и која је школовање завршила у време обележавања 150 година војног школстава Србије. Сви слушаоци ове класе имали су значајно трупно и ратно искуство. Сматра се да ће класа у историји остати упамћена и по томе што су двојица њених слушалаца били начелници Генералштаба Војске Србије и који су први пут после 70 година унапређени у чин генерала Војске Србије. То су генерали Милоје Милетић и Љубиша Диковић – рекао је генерал-мајор Тркуља.

После  уводног излагања о значају 43. класе, присутнима се обратио аутор књиге, контраадмирал у пензији Бошко Антић.

– Ви сте објавили прву монографију школе коју сте похађали, ниједна друга класа то није урадила. Хвала вам што сте ми указали поверење да је ја напишем. Ово је педесет друга књига коју потписујем, али једна од најдражих и најлепших – није хтео да дужи причу контраадмирал Антић, јер како каже, све што има да исприча, већ је рекао у Монографији.

Пристутне је поздравио и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, који је био најмалађи слушалац у 43. класи ШНО.

MJV_7490

– Данас је веома значајан дан за нашу класу. Једнако значајан као и онај дан 1999. године када смо дошли у Школу националне одбране с много наде и жеље да је завршимо. Једнако важан као и дан у јулу месецу када смо поред споменика Незнаном јунаку на Авали завршили Школу националне одбране и када смо кренули да користимо знања стечена у школи, али и у рату и НАТО агресији 1999. године – присетио се генерал Диковић и додао да та школа ни по чему не заостаје у односу на сличне школе у свету, штавише због ратног искуства можда је и за корак испред њих.

Потом је аутор књиге, Бошко Антић, контраадмирал у пензији, уручио монографије присутним слушаоцима, као и деци и супругама умрлих другова: генрал Милинко Стишовић и пуковници Зоран Солдат, Милисав Радаковић и Стојадин Антић. Примерак Монографије поклоњен је и садашњем начелнику ШНО пуковнику др Мирославу Талијану, а један примерак остаће у архиви 43. класе, која се чува у Војној академији.

 

*Текст преузет од МЦ „Одбрана“