ОДМАХ ОСЛОБОДИТИ ГЕНЕРАЛА БОЈОВИЋА

Клуб генерала и адмирала Србије и Удружење војних пензионера Србије са огорчењем су примили вест да је у петак, 8. априла, на Косову и Метохији лишен слободе генерал-пуковник у пензији Милован Бојовић. Како је објављено ухапшен је због наводне командне одговорности на Косову и Метохији пре и током НАТО агресије 1999. године. Генерал Бојовић, током 1998. и 1999. године, није службовао на територији Косова и Метохије.  Према томе, наводна командна одговорност не може да буде разлог за његово лишавање слободе. Сва његова  кривица је: што је рођен у селу Перане на Косову и Метохији, што је по националности Србин и што на територији Косова и Метохије поседује приватну имовину. Добро им је дошло што је реч о генералу. Овим налогодавци хапшења шаљу јасну поруку свим Србима и избеглицама са Косова и Метохије.

Не можемо, а да хапшење генерала Бојовића не повежемо са недавним хапшењем генерала Ђукића и капетана бојног брода Пантића у Црној Гори. Власт у Црној Гори одлучила је да генерала Ђукића испоручи Хрватској, а иста судбина, вероватно, очекује и капетана бојног брода Пантића. Њихово изручење тражила је и Република Србија, али се режим у Црној Гори на то оглушио. Оба су Срби и оба имају држављанство Републике Србије. Правосудни органи Републике Хрватске, супротно међународним правним нормама и међусобним споразумима, поштом шаљу оптужнице на кућне адресе грађана Србије. Није ли то синхронизована акција оправдања злочиначких сецесија и покушај наметања колективне кривице српском народу за ратне злочине и геноцид? Они који прогоне српски народ на својој територији оптужују Србију за непоштовање права националних мањина. Они који ни за један злочин против припадника српског народа на својој територији нису никог осудили, хтели би да забране Србији да суди ратним злочинцима. Свим ратним злочинцима мора да се суди!

За сада,  први на њиховом удару су припадници ЈНА и Војске Југославије. Нажалост, у дугом периоду званични органи власти у Србији нису имали објективан однос према том питању, а нека средства информисања и невладине организације у Србији ишле су на руку таквом понашању на Косову и Метохији и у Хрватској.

Ми, пензионисани генерали и адмирали, обједињени у Клубу генерала и адмирала Србије и војни пензионери, обједињени у Удружењу војних пензионера Србије, желимо да упознамо јавност у Србији шта се стварно дешава и захтевамо да држава Србија енергично стане у заштиту свих својих грађана и угледа и части српског народа. С тим у вези:

  1. Снажно подржавамо изјаву директора Канцеларије Владе Републике Србије за Косово и Метохију дату за јавност деветог априла и његов захтев да се генерал Бојовић моментално ослободи.
  1. Тражимо да Влада Републике Србије и други државни органи одлучно стану у одбрану права сваког грађанина Србије, политички, правно и материјално.
  1. Ради упознавања са истином о позадини наведених догађања, Клуб генерала и адмирала Србије и Удружење војних пензионера Србије, обратиће се официрским организацијама у свету са којима сарађују.

 

УДРУЖЕЊЕ ВОЈНИХ ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ

КЛУБ ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ