OБЕЛЕЖЕН ПРОБОЈ СРЕМСКОГ ФРОНТА

На Спомен обележје “ Сремски фронт “ код Шида, поводом 71. годишњице пробоја Сремског фронта, уз војне почасти и вијорење тробојки и партизанских песама и присуство неколико хиљада људи, положени су брoјни венци и цвеће .

2016_0412(006)

 

Венце  су положиле дфелегације СУБНОР-а Србије, Владе Србије , Војске Србије, амбасада савезника антифашистичке коалиције у Другом светском рату  акредитованих у Београду, бројних удружења и друштвених организација и потомци погинулих бораца на Сремском фронту, као и представници борачких организација и удружења са простора бивше Југославије.

 

 

Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће су положили генерали у пензији Владимир Пејак, Милан Станимировић и Лука Кастратовић.

2016_0412(001)

Поред председника општине у Шиду окупљенима су се обратили председник СУБНОР-а Србије, као и министар у Влади Републике Србије Александар Вулин.2016_0412(022)

Одржан је и пригодан уметнички програм. Пре и после програма грађани су обилазили комплекс Спомен обележја, где су, поред осталог, уписана имена 13.000 бораца НОР-а и 1.600 бораца савезничке армије.

Сремски фронт је формиран у Другом светском рату, крајем 1944. године, од стране немачке војске која се повлачила из области Београда и снага НДХ. Сремски фронт је за немачку армију имао велики значај, јер се на том месту штитио једини пут за повлачење Групе армија Е из Грчке.

Децембра 1944. године предузета је велика офанзива  југословенских и совјетских снага у циљу пробоја Сремског фронта. Немачке снаге биле су присиљене на повлачење. Током јануара 1945. год. немачке снаге су предузеле противофанзиву у циљу стабилизовања фронта. Након тога завладало је релативно затишје до априла. Југословенска армија енергичним нападима пробила је Сремски фронт 12. априла 1945. године, и продрла дубоко на запад, гонећи осовинске снаге у повлачењу, ослобађајући тај део Југославије.

После рата на подручју општине Шид подигнут је Спомен-парк „Сремски фронт“, данас културно и историјско добро од посебног значаја.

2016_0412(005)