„ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ“

Изложба о НАТО агресији на СРЈ у Нишу 5. маја 2016.

 

У сарадњи Команде Копнене војске  и Клуба генерала и адмирала Србије у Нишу је 5. маја 2016. приказана изложба академског сликара Милена Чуљића под називом „Да се не заборави“, у којој су бројни посетиоци Дома Војске Србије у Нишу имали прилику да виде седам повезаних одељака НАТО агресије на СРЈ: агресију, одбрану, жртве, еколошке последице, протести грађана, живот под НАТО бомбама и последице агресије.

У говору о изложби, генерал-потпуковник у пензији Петар Шкрбић је рекао: „Захвални смо Команди Копнене Војске на челу са генералом Симовићем што је омогућила време, простор и укупну организацију за одржавање изложбе о НАТО агресији, аутора академског сликара Милена Чуљића,  овде у Нишу у Дому Војске Србије, у граду који је био изложен бомбардовању више дана без кривице и повода, без разлога, али са мотивима и намером НАТО агресора да се уништи још један српски слободарски град, као пример свима онима који су непокорни како ће проћи уколико следе своју непокорност.

Посетиоци изложбе

Својим постојањем и приказивањем током седмогодишњег постојања изложба је постала својеврстан меморијални центар који за сада још увек не постоји. Тренутно га замењује подсећањем на жртве. Изложба је аутентичан и оригиналан споменик јер је превазишла своју основну намену – једнократно подсећање на трагични догађај – НАТО агресију и часно поступање Војске и народа Србије у одбрани од те агресије, чији је основни садржај био бомбардовање.

Изложба живи од 2009. када је први пут 24. марта приказана у Београду поводом 10 година од НАТО агресије.

Живот изложбе неће бити завршен са њених 7 година живота. Приказивање изложбе ће се наставити у Србији и иностранству.

Каталог изложбе који је у припреми обезбедиће вечност која је потребна генерацијама људи да се подсећају на истину која све више шири своју светлост и разбија маглу лажи о циљевима и изазивачима рата без објаве 1999. године. Та магла била је притисла и Србију од 2001-2014. Стварали су је и домаћи пропагандисти обављајући своју службу за рачун агресора који ни дан данас не мирује и троши велика средства, а највише новац и људе како би доказао оно што је недоказиво, да је агресија била хуманитарна акција, да је Србија крива за жртве, а не агресори.

Изложба је усмерена на више вредности јер није провокативна. Својим богатим садржјем у 7 повезаних целина изложба служи као подсетник и  документ за спречавање заборава.

И подсећање и незаборав посвећени су жртвама, било нашим војницима, официрима и генералима који су нечија деца, браћа, синови, очеви и цивилним жртвама које још нису доживеле своју сатисфакцију бар преко суђења онима који су их здушно убијали, изненада и крвнички, у њиховним редовним дневним активностима дечијим, школлским, пољопривреним, производним и иним. Њима смо ми дужни и остајемо дужни. Одужујемо се и на овакав начин што израђујемо изложбе и што их посећујемо. Због тога, хвала вам што сте дошли да посетите и погледате изложбу академског сликара Милена Чуљића о НАТО агресији на СРЈ 1999. године.“

Надахнутим војнички изговореним речима посетиоцима се обратио генерал Симовић Милосав командант Копнене  Војске: „Ниш, град цара Константина и царице Јелене, у својој историји, много пута је страдао. Многе војске са запада према истоку и са истока према западу, пролазиле су кроз Ниш, бомбардовале га и уништавале.

general Simović

У новијој историји, после балканских и светских ратова и оружаних сукоба  у бившој СФРЈ, мало ко је могао и помислити да ће Србија и Ниш бити бомбардовани у 20 веку. Нажалост, без саглаасности УН, 19 држава окупљених око САД, Велике Британије, Француске и Немачке, бомбардују СРЈ, тј. Србију и Ниш.

Двадесет четвртог марта 1999. године почела је и НАТО агресија на Србију. Тежиште бомбардовања било је на дејствима по аеродромима, командним местима, касарнама, мостовима, али на велику жалост човечанства и по цивилима.

Прво НАТО бомбардовање Ниша и околине било је 25. марта, а задње 2. јуна. Прва жртва НАТО бомбардовања био је старији водник Аћим Тадић који је погинуо на аеродрому у Нишу 28. марта.

Током 78 дана бомбардовања, сирене за ваздушну опасност у Нишу огласиле су се 129 пута. Град је 52 дана, 5 сати и 14 минута био изложен ваздушним нападима, погинуло је 56 грађана Ниша и околине, повређено више од 200, срушено више од 120 и оштећено више од 3000 објаката.

На данашњи дан је бомбардовано складиште Југопетроала и Ергогаса, а 3. мај је био „црни дан“ за град Ниш. НАТО авијација је дејствовала са два контејнера касетних бомби које су пале на простор градске пијаце и клиничког центра. Погинуло је 14 људи. Студенткиња медицине Љиљана Спасић стара 26 година била је у седмом месецу трудноће, а Трифун Вучковић погинуо је у 86. години живота.

Међу жртвама НАТО агресије било је 79 дечака и девојчица. Мала Милица Ракић из Батајнице имала је само три године, гогинула је у својој кући, а још мања Бојана Тешовић из Мердара код Крушумлије, имала је само 11 месеци и погинула је у наручју свог оца Божина. У Алексинцу је страдало 11 цивила, породица Милић је страдала у једном дану, отац Драгомир, мајка Драгица и ћерка Снежана.

Која год власт била у Србији и какав год однос западних сила био према Србији, не смемо ни да помислимо а камоли заборавимо имена и презимена погинулих у НАТО агресији.

Захваљујем се Клубу генерала и адмирала Србије и аутору изложбе Милену Чуљићу, што су данас овде са нама у Дому Војске у Нишу.

Проглашавам изложбу „Да се не заборави“ отовореном“, рекао је генерал Симовић.

Са изложбе

Са бројним грађанима Ниша, војницима, официририма, подофицирима изложби су присуствовали начелник града Ниша др Перишић, начелник округа, представници Српске православне цркве и генерерали представници  Клуба из Београда и из подружнице у Нишу.

Изложба ће трајати до 15. маја и бити приказна за ђаке.