ПОСЕТА 4. БРИГАДИ

У организацији Министарства одбране – Управе за традицију, стандард и ветеране и команде Копнене Војске из Ниша, Клуб генерала и адмирала Србије посетио је 16. маја 2016. године 4. бригаду Копнене војске чија команда је распоређена у Врању.

20160516_113932Командант бригаде  бригадни генерал Зоран Лубура упознао је генерале и адмирале са организацијом, наменом, функционисањем и распоредом бригаде истакавши њену успешну делатност у стварању сигурности и безбедности за нашу државу и грађане. Поред тога, бригада је оспособљена за припрему наших јединица за мировне операције у чему је добила међународна и домаћа признања. Значајни подаци о бригади могу се пронаћи и видети на интернету.

НАТО агресори су убили 11 припадника бригаде. Бригада је преформирана 2007. Председник Србије уручио је ратну заставу команданту бригаде прошле године приликом обележавања дана Војске Србије.

 

Knjiga utisaka2016-05-16 13.28.43 Након детаљног упознавања са бригадом, генерали и адмирали су обишли јединствену спомен собу гарнизона Врање, коју су формирали и изградили подофицири, официри и цивилна лица бригаде 2008. године, по замисли и под руководством тада бригадног генерала Милосава Симовића. Изложба обухвата дуг историјски период од 1878. године до данас и сваким даном се дорађује.

Чланови Клуба оставили су своју забелешку у књизи утисака.

20160516_142420Обилазак се наставио у Бази Југ. База  Југ основана   23. новембра 2009. Јовица Ђорђевић, мајор,  командант 41. пешадијског батаљона, уједно  командант Базе и Командант Центра за обуку јединица за мултинационалне операције, потпуковник Вукотић, показали су генералима објекте за смештај и обуку и упознали их са основим новинама и стандардима који су постигнути у односу на ранија времена. На постигнутим унапређењима генерали су им одали признање и поштовање.

Spomen medalja 20160517_192230На пригодној свечаности у Дому Војске у Врању  председник Скупштине Клуба генерал-пуковник у пензији   Видоје Пантелић захвалио се команданту бригаде и његовим сарадницима који су омогућили да генерали и адмирали виде за кратко време битне карактеристике бригаде у њеној новијој историји. Команданту, бригадном генералу Зорану Лубури, Пантелић је уручио Спомен медаљу српских ратника која је настала поводом одржавања  међународне научне конференције о Првом светском рату и неколико књига које је издао Клуб.

Захвалница Клуба уручена је и команданту 41. пешадијског батаљона мајору Јовици Ђорђевићу, као и неколико књига аутора и издавача чланова Клуба.

Захваљујући, команднат бригаде је позвао генерале и адмирале да у нередном периоду посете једну од база.

20160516_182629