ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ – ДЕВЕТИ  МАЈ

У Србији је свечано обележена 71. годишњица Дана победе, 9-ти мај као општи празник борбе против фашизма.

Званична  церемонија је одржана, уз војне и државне почасти, на Спомен гробљу  ослободиоцима Београда, где је одата пошта Народноослободилачкој војсци Југославије и Црвеноармејцима погинулим у ослобођењу Београда 1944. године.

20160417_172755

У име Републике Србије венац је положио министар у Влади Србије,  Александар Вулин.

Венце су положили и представници Војске Србије, Градске скупштине Београда, СУБНОР-а Србије, амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин, представници дипломатских мисија савезничких држава у коначном ослобођењу у Дугом светском рату, бројна удружења и грађани. Венци су положени и на споменику на Авали – делегацији Совјетског Савеза која је погинула у авионској несрећи 1954. године, приликом доласка на прославу десете годишњице ослобођења Београда.

 

Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће су положили генерали Вукајло Чађеновић, Владимир Пејак и Лука Кастратовић.

Поводом Дана војске и Дана победе, у Зрењанину, на Тргу слободе, одржана је војна парада – смотра Војске Србије.

У Москви, на Црвеном тргу одржана је традиционална војна парада, где је показана импресивна снага Русије.

У Европи, односно Европској унији, Дан победе обележио се као Дан Европе.

2016_0509(021) У Руском дому, после церемоније полагања венаца, амбасадор Александар Чепурин примио је ветеране Совјетског Савеза и НОВ Југослвије. Била су импресивна сећања ветерана из борбе против снага фашистичке Нмечке, а посебно сећања учесника битке код Курска ( од 5. јула до 23. августа 1943. године) највеће тенковске битке у историји ратовања и једне од најзначајнијих савезничких победа током 1943. године. Победом Црвене армије у овој бици, иницијатива на Источном фронту прешла је на совјетску страну.

Обележавање Дана победе завршено је дружењем официра изасланства одбране Руске Федерације, као домаћина, ветерана Русије и Србије. Испред Клуба гнерала и адмирала Србије била је и делегација у саставу: генерали Љубомир Бајић, Лука Кастратовић, Владимир Пејак, Вукајло Чађеновић и Радослав Шкорић. Уз пригодне здравице ветерани су евоцирали успомене из борби у Другом светском рату, са порукама да се не прекраја историја и да рата више не буде, јер војници најбоље знају какве су  страхоте и последице рата.