Генерали Драгољуб Ојданић и Небојша Павковић – међусобна полемика

 

Ма шта ко о себи мислио, сваком ће историја, као неподмитљиви судија, дати свој суд.

 

Извршни одбор Клуба генерала и адмирала Србије, на седници одржаној 30.05.2016.године, уз присуство председника Скупштине Клуба, председника Статутарне комисије и Суда части, а на основу иницијативе већег броја чланова Клуба, разматрао је последице полемике  бивших начелника Генералшатаба Војске Југославије, генерала армије Драгољуба Ојданића и генерал-пуковника  Небојше Павковића.

Неспорно је право  сваког лица да износи своје ставове у јавност. То право имају и генерали Ојданић и Павковић.  Јавним саопштавањем  својих ставова позвали су јавност, пре свега њен стручни део, да се о изнешеним ставовима изјасни. Генерали Ојданић и Павковић нису чланови Клуба генерала и адмирала Србије, али се њихова полемика тиче свих старешина  и целокупног састава Војске Југославије који су учествовали у одбрани Савезне Републике Југославије од агресије НАТО 1999. године.

Извршни одбор Клуба  констатује да  изнешени ставови нису на нивоу функција које су у Војсци обављали, да се полемика води преко таблоида, а не на стручном нивоу и да је полемика оптерећена личним односима. Због свега тога њихова полемика  не даје праву слику рада и понашања командног кадра Војске Југославије у том периоду.  Тиме наносе велику штету свом личном угледу, угледу командног кадра Војске из тог периода, али  и угледу Војске у народу.

Клуб генерала и адмирала је протеклих година организовао неколико округлих столова на којима је учешће узело педесетак лица из највиших командних структура Војске Југославије и већи број лица изван Војске. Излагања су објављена у четири књиге  зборника сведочанстава “Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999.“  Клуб је организовао фото изложбу “Да се не заборави“, а снимио је и пет филмова на тему агресије НАТО на нашу земљу. Осим тога, већи број аутора – припадника Војске објавио је своје радове о дешавањима у том периоду. Сматрамо да је, на тај начин, дат велики допринос за објективно закључивање о узроцима, току и последицама агресије на нашу земљу, лишеног личних сујета и сувишних емоција.

 

У Београду
30.05.2016.                                                                                          ИЗВРШНИ ОДБОР