РАЗБИЈАЊЕ СФР ЈУГОСЛАВИЈЕ И ГРАЂАНСКИ РАТ У ХРВАТСКОЈ (1990-1995), аутор Мирко Бјелановић, генерал-мајор у пензији

 

Још једна квалитетна књига аутора из круга Клуба генерала и адмирала Србије. Мирко Бјелановић, генерал-мајор у пензији написао је књигу: РАЗБИЈАЊЕ СФРЈ И ГРАЂАНСКИ РАТ У ХРВАТСКОЈ (1990-1995). Издавачи књиге су:  Српско културно друштво Зора Книн – Београд; Удружење Срба из Хрватске и Србска читаоница др Јован Рашковић из Београда.

Razbijanje SFRJ i gradjanski rat u h

Књига се састоји од девет поглавља, четири прилога, двије рецензије и Индекс имена. Укупно су обрађена 73 наслова, 78 питања и 20 потпитања. Закључци се налазе после сваког поглавља.

Обрађени су ставови свих страна у догађајима: српске, хрватске и међународне заједнице са доказима из штампе, часописа, зборника радова са простора бивше Југославије који су проучавани 15 година. Аутор се бави скидањем кривице са Срба из Крајине која је наметнута као пропагандистичка парола и делимично прихваћена и  у Србији. Култ бранитеља уткан је у историјску матрицу Хрватске у којој се оружани сукоби третирају као српска агресија, објаснио је аутор. Под капом бранитељског рата још увек су скривени злочини за које нико није одговарао и не одговара. С друге стране и српски аутори избегавају термин „грађански рат“ јер говоре о одбрамбеном и ослободилачком.

Аутор је шире писао о плану З-4 којег је оценио као неповољног за Србе Крајишнике. У посебном делу обрађена је улогу Здруженог подручја Сплит у операцији „Олуја 95“.

20160530_135707

Књига је представљена јавности 30. маја 2016. у Дому Војске у Београду. О књизи су пред пуном великом салом говорили: др Чедомир Штрбац, др Радован Томановић, др Коста Новаковић, публициста Маринко М. Вучинић, новинар Данко Перић и сам аутор Мирко Бјелановић.

 Петар Шкрбић