ОБЕЛЕЖЕНА СЕДАМНАЕСТА ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ГЕНЕРАЛА ЉУБИШЕ  ВЕЛИЧКОВИЋА У АГРЕСИЈИ НАТОА-а

 

2016_0601(008)   У селу Црљенац 1. јуна 2016. године, општина Мало Црниће, обележена је седамнаеста годишњица погибије генерала Љубише Величковића у агресији НАТО-а, помоћника начелника Штаба Врховне команде за Ратно ваздухопловство и противваздушну одбране Војске Југославије, на дан када је 1. јуна 1999. године изгубио живот, на ватреном положају у борбеном распореду 310. самоходног ракетног пука противваздушне одбране. Са њим су погинули пуковник артиљеријско-ракетних јединица противваздушне одбране Божо Пејичић и командир батерије капетан прве класе Светомир Трифуновић.

У борби за истину о НАТО агресији и против прекрајања историје грађани родног краја генерала Величковића, под покровитељством локалне самоуправе Мало Црниће, сваке године се подсећају на живот и дело генерала Љубише Величковића и дане отпора НАТО агресору, кроз дружење младих, организацију меморијала у малом фудбалу под називом “ Генерал Љубиша Величковић“ и полагање венаца и цвећа на споменик генералу Велићковићу.

Ове године венце и цвеће положили су председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић, предсеник скупштине општине Мало Црниће, Горанка Стевић, представници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, делегација гарнизона Војске Србије из Пожаревца, делегација Министарства унутрашњих послова, представници борачких организација и друге организације и грађани. Сваке године све је више делегација и грађана који долзе да одају пошту генералу Величковићу.

Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће су положили генерали Владимир Пејак и Лука Кастратовић.

Супрузи генерала Величковића, Маријани Величковић, уручена је књига „Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999.“, у којој је и текст о животу и делу генерала Величковића, под насловом „Генерал погинуо на положају“.

О животу и раду генерала Величковића говорили су председник општине и председница скупштине општине Малиша Антонијевић и Горанка Стевић.

2016_0601(025)