СЕЋАЊЕ: ТЕОДОР ВРАЧАРЕВИЋ, генерал-мајор

Члан Клуба генерала и адмирала Србије, Теодор Врачаревић, генерал-мајор у пензији, преминуо је 20. јуна а сахрањен на гробљу Орловача у Београду, 23. јуна 2016. године.

ВРАЧАРЕВИЋ ТЕОДОР

1934-2016

            Рођен је 23. новембра 1934. године у селу Кукуњевац, општина Пакрац, Република Хрватска, од оца Љубомира и мајке Ане. Био је ожењен и у браку са супругом Даринком стекао је сина Горана и кћерку Гордану. Унуци: Александар, Јасмина и Јелица.

Завршио је основну школу 1946, реалну гиманзију 1949, Школу активних пешадијских официра 1952, Командно–штабну академију Копнене војске 1965. године и Школу народне одбране 1975. године.

Унапређиван је од чина потпоручника 1952. године, до чина генерал–мајора 1987. године.

Пензионисан је 1.10.1991. године.

Обављао је дужности: официр у Официрском батаљону Гарде; командир вода; командант батаљона; помоћник начелника штаба за оперативно–наставне послове у пуку; начелник штаба и командант пешадијског пука; начелник Одсека за оперативно–наставне послове у Команди одбране града Београда; командант Команде за развој пешадијске дивизије; помоћник начелника Одељења за оперативно–наставне послове у Републичком штабу Територијалне одбране Социјалистичке Републике Србије; командант 9. пешадијске дивизије; начелник штаба Команде одбране града Београда; начелник штаба Републичког штаба Територијалне одбране Социјалистичке Републике Хрватске.

Службовао је у гарнизонима: Београд, Скопље, Струмица, Титов Велес, Книн и Загреб.

Одликован је: Медаљом за војне заслуге, Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима; Орденом народне армије са сребрном звездом; Орденом за војне заслуге са златним мачевима. Орденом народне армије са златном звездом и Орденом братства и јединства са сребрним венцем.