У Београду одржана Свечана седница Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСвечана седница Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије одржана је 28.јуна 2016. године у Дому Војске Србије у Београду. Том скупу присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, начелник Управе за логистику бригадни генерал Жељко Нинковић, председник СУБНОР-а Србије Милутин Чукић, словачки војни изасланик у Србији пуковник Бранислав Пилиар, директор ,,Медија центра ,,Одбрана” пуковник Стевица Карапанџин, председник  Савеза потомака ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године Љубомир Марковић, представници организација и институција с којима сарађује Клуб генерала и адмирала Србије и други. Присутни су посебно поздравили руског генерал-пуковника у пензији проф. др Леонида Ивашова, стручњака за геополитичке процесе.

Свечаност је отпочела интонирањем Химне Републике Србије, а многобројне госте поздравио је председник Клуба генерала и адмирала Србије генерал-пуковник у пензији др Видоје Пантелић.

Затим је бригадни генерал у пензији Добривоје Велјковић прочитао одлуку о признањима, које је Клуб генерала и адмирала Србије доделио заслужним појединцима и организацијама.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНајвише признање Клуба генерала и адмирала Србије ,,Медаља српских генерала“  за изванредне резултате у раду и афирмацији Клуба у земљи и иностранству, додељено је: генерал-пуковнику Леониду Глигорјевичу Ивашову, почасном члану Клуба, генералу Љубиши Диковићу, начелнику ГШ ВС, генерал-потпуковник Милосаву Симовићу, команданту Копнене војске, генерал-мајору Ранку Живаку, команданту РВ и ПВО, генерал-пуковнику у пензији Милораду Обрадовићу, генерал-мајору у пензији Милошу Ђошану, генерал-мајору у пензији Луки Кастратовићу, генерал-мајору у пензији, Слободану Петковићу, генерал-мајору у пензији Стојану Марковићу и генерал-мајору у пензији  Љубомиру Самарџићу, постхумно.

За лични допринос неговању слободарских традиција и пријатељства међу народима,,Спомен медаља српских ратника – сто година од Великог рата» припала је:  академику Василију Крестићу,  Жељку Нинковићу, бригадном генералу, начелнику Управе за логиостику ГШ ВС, Војном Музеју Београд, Манастиру Хиландар, академском сликару Милену Чуљићу, аутору изложбе ,,Да се не заборави”, Душану Жунићу, генерал-мајору у пензији, Мирославу Филиповићу, генерал-мајору у пензији, Вукајлу Чађеновићу, генерал-мајору у пензији и пуковнику у пензији Тихомиру Милосављевићу.

За изванредну сарадњу и значајан допринос афирмацији Клуба генерала и адмирала Србије додељуена је Захвалница Јовани Пешић, Медија центар “Одбрана”,  Катарини Симоничић, Медија центар ,,Одбрана”,  Невени Маневски, Београдски форум за свет равноправних, ,,Застава-филму,” Београд, Дому РВ и ПВО, Земун, Дому ВСу Нишу, Ивици Оцокољићу, мајору,  мр Небојши Кујунџићу, Медија центар “Одбрана”, Константину Арсеновићу, генерал-потпуковнику у пензији, Удружењу ветарана војнообавештајне службе, проф. др Даници Грујичић, из Клиничког центра Србије, Грујици Ускоковићу, генерал-мајору у пензији, Славољубу Шушићу, генерал-пуковнику у пензији, Милану Станимировићу, генерал-мајору у пензији и Александру Цветковићу, начелнику Нишавског округа, Шћепану Синановићу, уметничком директору филма ,,Зов Африке”, ЈКП  Градском саобраћајном предузећу „Београд“, Другом речном одреду Ратне флотиле и Александру Глигорјевичу Киму, пријатељу клуба.

У име награђених захвалио је почасни члан Клуба генерала и адмирала Србије генерал-пуковник Леонид Ивашов:

– Добар дан, генерали и адмирали Србије, отпочео је кратко обраћање генереал Ивашов на српском језику. И наставио на руском:

– У име награђених и у своје лично, желим да захвалим Клубу на овако високим наградама.  Раније смо добијали награде за служење у војсци и за активности у војсци.  И сада добијамо награде за мир, зато што служимо миру, зато што се боримо против рата и агресије. Свима вама желим мир, здравље и свако добро.

Свечаност је настављена на командном броду ,,Козара”, на ушћу Саве у Дунав, пловидбом двема рекама у делу којим опасују Београд. О историјату брода ,,Козара” генералима и адмиралима говорио је капетан фрегате Смиљан Ружић.