У Дому Војске Србије отворена изложба о агресији НАТО-а 1999. године

 

У Великој галерији Дома Војске Србије 5. јула отворена је изложба академског сликара Милена Чуљића – „Агресија НАТО 1999 – Да се не заборави”, коју су заједно организовали Медија центар „Одбрана ” и Клуб генерала и адмирала Србије. Међу многобројним гостима био је и бивши министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Изложбу је, у име министра одбране, отворио вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић.

Он је истакао да је изложба приређена у знак сећања на жртве агресије НАТО-а на тадашњу СРЈ и да путем фотографија, својеврсних чувара прошлости, подсећа на времена неправде и нашег страдања пре 17 година.

Изложба приказује догађаје када су мете били војни објекти, болнице  амбасаде, саобраћајнице, мостови, али и градови: Варварин, Алексинац, Косовска Митровица, Лесковац, Београд Нови Сад… Она приказује страдање припадника војске, али и грађана, отвара ране и говори о дубини патње кроз коју је прошао наш народ у том периоду.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Са дужним пијететом морамо да погнемо главу због свих оних који нису преживели свих оних 78 дана и ноћи ратног пролећа 1999. Страдало је више од 3.500 људи, а повређено више од 12.000. Оно што можемо и оно што морамо јесте да од заборава отргнемо њихово страдање. У све што смо саградили из рушевина које су остале након немилосрдних удара и бомбардовања, удахнули смо и њихов живот, њихову младост, недосањане снове и наду. Данас овом изложбом још једном будимо осећај припадности заједништву и одајемо почаст страдалима, али и преживелима – онима који су се борили да сачувају част образ и достојанство ове земље, рекао је Јанковић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAУ нааставку излагања Јанковић је истакао да је изложба  резултат заједничког напора Клуба генерала и адмирала Србије. Управе за традиције, стандард и ветеране и Медија центра ,,Одбрана“ с циљем да нам представе то тужно сведочанство и сећање на пролеће 1999. године…

         –Са жељом да Клуб генерала иа адмирала Србије настави истим жаром да чува и негује сећање на часне традиције Војске Србије и  нашег народа, проглашавам ову изложбу отвореном, казао је Јанковић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA У име Клуба генерала и адмирала Србије говорио је генерал-потпуковник у пензији Петар Шкрбић:

-Идеју Клуба генерала и адмирала Србије и Београдског форума за свет равноправних о неговању незаборва на агресију НАТО-а 1999. године, коју је академски сликар Милен Чуљић преточио у изложбу, подржавате својим доласком. На тај начин постајемо заједно учесници, сабеседници, пријатељи, браћа, пркосници и документаристи у, за народ и државу, значајној, чак и пресудној активности незаборава о жртвама и злочинима.         Изложба под скромним називом „Да се не заборави“ о агресији НАТО на Савезну Републику Југославију на свом дугом, без претензија могу рећи планетарном путу, стигла је и у Уметничку галерију Дома наше Војске. Овим потезом Галерија улази у савременост јер приказује изложбу која је у току времена, трајна, непролазна и увек актуелна. Примереност изложбе простору у којем се налази огледа се у њеној реалистичности која подсећа текстом и фотографијама на документаран начин на: агресију, одбрану отаџбине, жртве агресије, еколошке последице, протесте грађана код нас и у свету, живот под бомбама НАТО-а, на укупне последице, подвукао је Шкрбић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОн је потом набројао свих седам изабраних тема приказаних на изложби и наставио:

-Морали смо се бранити јер смо нападнути под лажним изговором агресора који од своје лажи ни данас не одустаје, жртве су настале од бомби и ракета НАТО-а које су бачене и лансиране са најсавременијих оружаних система… Протести грађана код нас су били храбри и пркосни, а у свету су изражавали подршку народу који се супротавио моћној сили удруженој у 19 земаља. Деветнаест на једнога, цео свет се и данас пита: Зар се и то може? Изложба има, по мом суду, три циља: (1) Да се не заборави. Тај циљ је скоро испуњен и са оваквим иложбама доприносимо његовом испуњењу; (2) Посвећена је жртвама. То је делимично испуњено. Без меморијалног центра који ће вековима подсећати на жртве, наша пошта према њима траје само онолико колико траје наш земаљски живот; (3) Прорачун последица. То вероватно никада неће бити испуњено јер је одговорност за агресију и почињене злочине трајна; материјална штета још није надокнађена, а огромна је; екоцид је трајан колико и период полураспада осирамашеног уранијума, истакао је Шкрбић.

Представник Клуба генерала иа дмирала Србије је још нагласио да је по свему обезбеђена трајност изложбе која је коначно представљена у богато опремљеном каталогу, који је тек изашао из штампе.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA-Захваљујемо аутору акедемском сликару Милену Чуљићу, нашем верном сараднику и свима, а много их је који су учествовали у припреми и приказивању ове Изложбе, чије трајање се наставља, казао је Шкрбић

У име домаћина изложбе – Медија центра ..Одбрана“ посетиоцима изложбе добродошлицу је пожелео мајор Борко Лепојевић.

Изложба ће бити отворена до 15. јула.