ОБЕЛЕЖЕН СЕДМИ ЈУЛ – 75. ГОДИШЊИЦА УСТАНКА У СРБИЈИ

Уз највише државне и војне почасти, у Белој Цркви 7. јула 2016. године, обележана је 75-та годидишњица устанка народа Србије. Испред Владе Србије венац је положио Министар за рад, запошљавaње, борачка и социјална питања Александар Вулин. Венце су положили и представници Војске Србије, СУБНОР-а Србије, борачке  организације из Србије, бројна удружења и грађани.

Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће (сузу) су положили генерали Милан Станимировић, Владимир Пејак и Лука Кастратовић.

Поред председника општине Крупањ и заменика председника СУБНОР-а Србије, присутним грађанима се обратио и министар Александар Вулин.

2016_0707(034)

 

Акција Рађевачке чете Ваљевскок партизанског одреда 7. јула 1941. године пороглашена је за Дан устанка народа Србије. У Белој Црви постављене су три бисте учесницима догађаја – Жикице Јовановића, Мише Пантића и Чеде Милосављевића. Израђен је спомен- комплекс „Симболика у камену“, који се састоји од девет антропоморфних гранитних громада са шајкачама и орнаменталним симболима. Зграда бивше кафане пруређена је у музеј са изложбом „7. јули 1941.“, а у згради сеоске општине постављена је изложба „Револуционарне традиције западне Србије 1804. – 1981. године“.