ОБЕЛЕЖЕНА 25-та ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ХЕРОЈА ТЕПИЋА

На двадесетпету годишњицу погибије народног хероја мајора Милана Тепића, у  улици хероја Милана Тепића у Београду, одржан је комеморативни скуп.

2016_0929009На спомен плочу народног хероја Милана Тепића венце и цвеће положили су: породица Милана Тепића, министар у влади Србије Александар Вулин, представници Генералштаба Војске Србије, поштоваоци и другови хероја Тепића, бројна удружења и грађани. О лику и делу хероја Милана Тепића говорио је генерал Радослав Бабић.

 

Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће су положили генерали Златоје Терзић, Владимир Пејак и Лука Кастратовић.

 

Мајор Милан Тепић био је командант складишта  борбених средстава “Барутана“, у селу Беденик код Бјеловара. Ради спречавања предаје складишта припадницима Збора народне гарде Хрватске, 29. септембра 1991. године дигао га је у ваздух са 170 тона експлозивних средстава. Том приликом са њим је погинуо и војник Стојадин Мирковић, који такође није хтео да се преда.

За јуначки подвиг у борби против надмоћнијег непријатеља, за дизање у ваздух складишта наоружања у гарнизону Бјеловар, свесно жртвујући свој живот, Председништво СФРЈ, 19. новембра 1991. године, мајора Милана Тепића је одликовало ОРДЕНОМ НАРОДНОГ ХЕРОЈА.

2016_0929012

За узорно, храбро, одлучно и изузетно успешно извршавање задатака у одбрани и безбедности отаџбине Предсеник СРЈ, 31. децембра 1999. године,  војника Стојадина Мирковића одликовао је ОРДЕНОМ ЗА ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОДБРАНЕ И БЕЗБЕДНОСТИ ПРВОГ СТЕПЕНА.