ИНФОРМИСАЊЕ ЧЛАНОВА КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ „ГЕОПОЛИТИЧКА СИТУАЦИЈА У СВЕТУ И НОВИ ОБЛИЦИ УПОТРЕБЕ СИЛЕ“

 

У склопу сарадње Министарства одбране Србије и Клуба генерала и адмирала др Станислав Стојановић из Института за стратегијска истраживања информисао је чланове Клуба 5. октобра 2016. у сали Дома Војске Србије о геополитичкој ситуацији, савременим токовима и неким новим облицима употребе силе. Слушаоци су били задовољни научним, сажетим и аргументованим приступом сложеној теми која обухвата велике области које је аутор вешто представио коришћењем научног приступа.

2016-10-05-10-01-37 Издвајамо, по сопственој процени,  неке значајне моменте из његовог излагања. Глобализација доживљава своје последње дане и приближава се прошлости. Амбивалентни противречни процеси истискују утицај економије, а успоставља се друштво ризика, разилажења и изражене несигурности. Настају геополитичка надметања са употребом силе. Уместо глобализације на самрти доминирају верски и национални идентитети, насупрот свету као „глобалном селу“ које се заснива на технолошком развоју.

 

2016-10-05-10-05-49

Сукоби настају на нивоу односа Ислама и Западног света и шире се захватајући Африку, Азију, Европу и посебно Балкан. Супротстављају се велике силе, избијају етнички и верски сукоби са ратовима, са кошмаром тероризама.  САД настоје да шире атлантизам, умањују улогу Европе, европоцентризам се гаси, чему се супротставља Немачка која ствара супер силу у свом израженом интересу за Балкан. Многи научници у свету процењују да је руски простор центар света окружен многим земљама које су под утицајем Америке и НАТО-а као војног средства за заштиту и ширење атлантизма, што представља опкољавање Русије. Чињенице показују да је Америка супериорна, а Европска унија је подређена њеном утицају.

Русија се окреће 2016-10-05-10-05-28Европи, Турска постаје глобална сила, шангајска иницијатива, украјинска криза сведоче о кретању света од биполарног преко униполарног до мултиполарног с очигледним догађајима на Блиском истоку где се сукобљавају Саудијска Арабија и Иран око примата у том региону, где је постојала опасност настанка Исламске државе утемељене на шеријату. Тероризам и мигрантска криза угрожавају и просторе Балкана који је постао интересантан за многе државе. Разне врсте ратове карактеришу данашњу геополитичку ситуацију истакао је предавач у свом закључку.

 

Петар Шкрбић