ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ НА СВЕТУ ГОРУ

 

2016-09-18-09-52-57Чланови Клуба генерала и адмирала Србије, генерали у пензији: Видоје Пантелић, Миленко Зарић, Милош Ђошан, Мирко Томовић, Љубисав Тодоровић, Петар Шкрбић официри, подофицири цивилна лица у пензији и некадашњи војници посетили су Свету Гору Атонску од 14. до 19. септембра 2016. у организацији Поклоничке агенције Српске Православне цркве „Доброчинство“. На поклоничком путовању обишли су гробље на Зејтинлуку у Солуну где им је опхрван болешћу говорио чика Ђорђе Михајловић, цитирајући песме Војислава Илића Млађег као најбољи рецитатор инспирисан саставом посетилаца.

2016-09-18-13-14-41Пут по монашкој држави отпочео је у манастиру Хиландар пријемом код гостопримаца и смештајем у просторијама спремљеним чистунком пажњом. Након упознавања са манастирским комплексом поклоници су присуствовали литургији у цркви Светог Саве. Вечера са монасима у тишини манастирске трпезарије оставила је неизбрисив утисак реда и пажње који се после молитви посвећују гостима. Литургија од четири сата ујутру до осам сати оставила је најснажнији утисак на све. На вечерњем пријему код јеромонаха Доситеја генерали су уручили књиге и поклоне за манастир. Генерал Видоје Пантелић: спомен медаљу ратника, каталог о изложби „Да се не заборави – агресија НАТО на СРЈ“, 4. том књиге на исту тему.  Своје ауторске књиге оцу Доситеју предали су и генерали Милош Ђошан и Петар Шкрбић.

Манастирске стазе одвеле су сутрадан поклонике у центар Монашке државе Кареју. Дивљење руским и грчким црквама украшено је и причом о протима који своју службу обављају у једногодишњем мандату без права на продужење. Они се бирају из редова игумана, бугарске, грчке, руске и српске цркве које имају манастире на Светој Гори.

По мери вредности и вредности мере тешко је издвојити посебне утиске које са собом носе сви и они који су по први или други и више пута. Утисци и доживљаји су снажни и јачи један од другога. Ипак, најснажнији и најјачи утисак доживели су у посети испосници Светог Саве, где су заједно са монасима отпевали песму Светитељу Сави и покушали доживети снагу молитви у ћелији у којој се молио српски светитељ.

„Доброчинство“ је на савршен начин организовало ово поклоничко путовање и њихови врсни водичи Драган Јовановић и Владан Сеферовић нису крили да су били инспирисани саставом поклоничке групе којој су посветили повећану пажњу и свој задатак извршили на врхунском нивоу.

На седници Извршног одбора Клуба 19. септембра донета је одлука да се додели захвалница нашег клуба поклоничкој агенцији „Доброчинство“ коју ће на пригодан начин уручити генерали Видоје Пантелић и Петар Шкрбић.