OБЕЛЕЖЕНА СЕДАМДЕСЕТДРУГА ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА

 

 

2016_1020014

 

У Београду је 20. 10. 2016. године, уз највише војне и државне почасти, обележена седамдесетдруга годишњица ослобођења Београда од нацистичке окупације у Другом светском рату, 20. 10. 1944. године.

Председник Републике Србије Томислав Николић, положио је венац на Спомен гробљу ослобдилаца Београда.

На Спомен гробљу ослободилаца Београда цвеће и венце положили су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Александар Вулин, представници Војске Србије, амбасадори и представници амбасада Русије, Белорусије, Украјине и Азербејџана, СУБНОР-а Србије, бројна удружења, организације и грађани.

20161020_130703

Венци и цвеће положени су и на Авали – на споменик члановима совјетске делегације која је страдала у авионској несрећи, при доласку у Београд на обележавање двадесете годишњице ослибођења Београда, 19. октобра 1964. године.

Тада су животе изгубили маршал Сергеј Бирјузов, генерал-пуковник Владимир Жуков, генерал-мајори Николај Мирнов и Леонид Бочаров, генерал-лајтант Николај Николајевић и потпуковник Григориј Шелудко.

 

Почаст је одао син белоруског борца, учесника ослобођења Београда, носиоца Медаље за ослобођење Београда, црвеноармејца Бортновскиј Виктора Ивановича, Вјећеслав Бортновскиј, диригент Студентске музичке академије из Минска – Белорусије, који је оркестром дириговао на Поклон концету (у сусрет дану ослобођења Београда), у Народном позоришту, 19. 10. 2016. године. У Београд је донео и очеву Медаљу (на фотографији изнад).

2016_1020007

Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће (сузу) су положили генерали Владимир Пејак, Добривоје Вељковић и Лука Кастратовић.