ПОСЕТА 2. ЦЕНТРУ ЗА ОБУКУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

 

 Чланови Клуба генерала и адмирала Србије 26. октобра 2016. посетили су , по плану редовних посета јединицама и установама Војске Србије,   Други  Центар за обуку који се налази у Ваљеву.

2016-10-26-10-01-35

Командант Центра  пуковник Љубиша Стошић са својим сарадницима као добар домаћин упознао је генерале са  структуром центра и његовим основним задацима у миру и рату. При томе је посебно истакао извођење индивидуалне борбене обуке и развијање оперативних способности ратних јединица. Поред тих главних задатака Центар је увек на располагању у помоћи народу приликом елементарних  непогода, на пример у спасавању Ваљева од претње потапања 2014. године .

Центар наставља традиције 5. пешадијског пука Краља Милана формираног давне 1883. године у Ваљеву.  Спомен соба коју су генерали посетили очигледно приказује неговање тих традиција. Припадници Центра су поносни на те традиције и с пажњом искусних кустоса одржавају и обогаћују сталну изложбу.

Захваљујући доброј сарадњи Центра са грађанима Ваљева, генералима је омогућена посета  Народном Музеју,  Муселимовом  конаку – најстаријој згради у Ваљеву у којој се негује сећање на српске кнезове  и  музеју о Ваљевској болници која обилује аутентичним документима из времена када је болница лечила болеснике без обзира којој војсци и народу припадају. Руководиоци ових културних установа инспиративно су и са уважавањем представили своје установе које одржавају и унапређују са великом ентузијазмом.

2016-10-26-10-30-20У знак захвалности на обогаћену посету, председник Скупштине Клуба генерал у пензији др Видоје Пантелић, уручио је пуковнику Стошићу књиге:  „ Агресија НАТО на СРЈ“ четврти том зборника радова, монографију о 10 година Клуба генерала и адмирала и каталог „ Да се не заборави, агресија НАТО на СРЈ“. Посвете на књигама исписао је својим чувеним дивним  рукописом  Владислав Станковић, сарадник Клуба генерала и адмирала.

Петар Шкрбић