ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

 

Делегација Клуба генерала и адмирала Србије, положила венце и цвеће на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, на Споменик Руском војнику и на Спомен-обележјима на Новом гробљу, руским војницима погинулим у Првом светском рату и браниоцима Београда од 1914-1918. године.

 

Полагањем венаца и цвећа на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, данас је обележен национални празник Русије – Дан бранилаца отаџбине.

Тај празник установљен је у знак сећања на 23. фебруар 1918. године, када је тек формирана Црвена армија, одбила немачку инвазију на Петроград.

На спомен-гробљу ослободиоцима Београда венце су положили амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, амбасадори Белорусије и Азербејџана у Београду, делегације Министарства одбране и Војске Србије, делегација града Београда, представници других организација и удружења, те грађани поштоваоци ослободилаца Београда.

DSC03924     Испред Клуба генерала и адмирала Србије, делегација у саставу генерал-потпуковници Миломир Миладиновић и Саво Сокановић и  генерал-мајори Лука Кастратовић, Владимир Пејак и Вукајло Чађеновић, положила је венце и цвеће на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, на Споменик Руском војнику и на Спомен-обележјима на Новом гробљу, руским војницима погинулим у Првом светском рату и браниоцима Београда од 1914-1918 године.

DSC03899

Делегација Клуба генерала и адмирала присуствовала је и пријему у амбасади Русије, који је уприличен поводом Дана бранилаца отаџбине. Том приликом амбасадор Чепурин је поред осталог, истакао да је за Русију и Србију војска увек била најважнији државни ослонац и да узајамно деловање војски двеју пријатељских земаља јача корак по корак!