АПЕЛ УЧЕСНИКА КОНФЕРЕНЦИЈЕ „АГРЕСИЈА НАТО 18 ГОДИНА ПОСЛЕ-ГДЕ СМО ДАНАС?“

Учесници Конференције „Агресија НАТО 18.година после – где смо данас?“, одржане 23. марта 2017. године у Дому Војске Србије у Београду, закључили су да државним институцијама Републике Србије упуте АПЕЛ следеће садржине:

 1. Да се у што краћем року утврди листа свих цивилних жртава агресије НАТО 1999.године.

У жртве агресије треба уврстити како непосредно страдале током бомбардовања, тако и тешко рањене који су касније преминули од последица рањавања, као и оне који су животе изгубили од експлозија заосталих касетних бомби и других убојних срестава. Учесници Конференције сматрају да је то морални дуг чије извршење не треба одлагати.

2. Да се формира Државна комисија за утврђивање последица од коришћења оружја са осиромашеним уранијумом, уништавања хемијских постројења и трафостаница током агресије НАТО по здравље људи и природну околину.

3. Да се званично покрене питање накнаде ратне штете у дијалогу са водећим чланицама НАТО пакта, полазећи од тога да је неоспорна чињеница да је оружана агресија НАТО извршена 1999.године, кршење основних принципа међународног права, као и оснивачког акта НАТО од 1949.године. Ове чињенице јавно су потврдили представници НАТО као и више лидера земаља чланица НАТО из времена агресије.

4. Да се изврши легализација и поправка Споменика жртвама агресије НАТО 1999.године у парку „Ушће“ на Новом Београду, који је током осамнаестогодишњег периода постојања доживео афирмацију и поштовање јавности Србије.

5. Да се 24.март прогласи Даном сећања на жртве агресије у претходним одбрамбеним ратовима и да се тог дана на свим државним институцијама, установама и јавним предузећима, државне заставе спусте на пола копља.

6. Да се изврши стручна анализа заступљености и садржине теме о агресији НАТО 1999.године у наставним плановима и уџбеницима основног и средњег образовања у Србији, како би се отклониле све евентуалне празнине, једностраности или политизација, а младим нараштајима омогућило формирање свести засноване искључиво на поузданим чињеницама.

У име учесника Конференције, организатори:

БЕОГРАДСКИ ФОРУМ ЗА СВЕТ РАВНОПРАВНИХ

Живадин Јовановић

КЛУБ ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ

Миломир Миладиновић

СУБНОР СРБИЈЕ

Душан Чукић

ДРУШТВО СРПСКИХ ДОМАЋИНА

Нићифор Аничић