ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ – ДАН ПОБЕДЕ

 

 

Широм Србије, бројним манифестацијама, прослављен је Дан победе у Другом светском рату.

 

Централна свечаност, по називом “Челик 2017“ одржана је на полигону  Никинци, на којој је приказан део способности Војске Србије, као и степен развоја српског наоружања и опреме. Свечаности су присуствовали  председник Републике Србије Томислав Николић и председник Владе Александар Вучић.

Комеморативна свечаност, уз највише државне и војне почасти, одржана је полагањем цвећа и венаца на Гробљу ослободиоцима Bеограда. Испред Владе Србије венац је положио министар Александар Вулин, а испред града Београда градоначелник Синиша Мали. Венце и цвеће су положиле делегације Војске Србије,СУБНОР-а Србије, амбасадори Русије и Белорусије Александар Чепурин и Владимир Чушев, , представници амбасада Украјине и Азербејџана, као и бројна удружења и грађани.

 

 

Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће – сузу положили су генерали Лука Кастратовић, Винко Пандуровић и Владимир Пејак. Цвеће су положили и на споменик на Авали, члановима делегације Совјетског Савеза, на челу са маршалом Бирјузовим, који су погинули у авионској несрећи, у јутро 19. октобра 1964. године, при доласку у Београд, на прославу двадесете годишњице ослобођења Београда.