ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА МЕЂУНАРОДНОГ КОНСУЛТАТИВНОГ КОМИТЕТА

 

 

Међународни Консултативни Комитет(МКК)  организација официра у пензији и резерви је одржао 5. Генералну скупштину од 08 – 10. маја 2017. године у Братислави у Словачкој.

МКК обједињава поред организација из 29 земаља и међународно удружење ветерана „Ветерани света“ и удружеље „Плавих шлемова“.

 

Скупштини је присуствовала и делегација Клуба генерала и адмирала Србије у саставу генерал-пуковник у пензији др Видоје Пантелић, потпредседник МКК, генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, претседник Клуба генерала и адмирала Србије и генерал –мајор у пензији Радослав Шкорић, секретар у МКК.

 

На Скупштини је изабрано ново руководство,на челу са досадашњим председником МКК господином Александром Квашњином. Поред избора извршена је анализа рада између две скупштине.

Сви чланови скупштине учествовали су у полагању венаца поводом 9. маја дана победе на споменик палим у 2. светском рату

Усвојен је Меморандум  о мерама за активирање напора међународне заједнице резервних официра и ветерана у супротстављању тероризму и екстремизму.

 

У анализи рада МКК између две скупштине посебно је истакнута активност Клуба генерала и адмирала Србије Клуба на организацији и реализацији међународног научног скупа, одржаног у Београду 2014. године поводом стогодишњице 1. светског рата.

Делегација Клуба генерала и адмирала Србије је дала значајан допринос афирмацији Србије, Војске Србије у току скупштине и у непосредним разговорима са члановима делегација других земаља. Генерал Пантелић је изнео реферат о раду Клуба генерала и адмирала Србије и о проблемима у међународној заједници у вези са тероризмом, проблемима са мигрантима и нестабилној ситуацији на Балкану на коју утичу светске силе. Генерал Шкорић је учествовао у конципирању садржаја  Меморандума, као и успостављању контаката и размени искустава о раду других удружења.

 

У знак признања, за допринос нашег Клуба генерала и адмирала Србије раду МКК генерал-пуковник у пензији др Видоје Пантелић је проглашен почасним потпредседником МКК и добитник је почасне  ГРАМАТЕ  Удружења  официра у пензији и резерви Украјине. Генерал-потпуковнику у пензији Миломиру Миладиновић је додељена  МЕДАЉА ОФИЦИРСКЕ СОЛИДАРНОСТИ.

 

 

 

П Р Е Д С Е Д Н И К

генерал-потпуковник у пензији

Миломир Миладиновић