ДЕЛЕГАЦИЈА КЛУБА КОД НАЧЕЛНИКА ВМА

 

 

 

Делегација Клуба генерала и адмирала Србије, коју је предводио председник Скупштине Клуба генерал Миломир Миладиновић, 23. маја ове године, посетила је заступника начелника Војномедицинске академије пуковника проф. др Мирослава Вукосављевића. У делегацији су били генерали Лука Кастратовић (предсеник Извршног одбора Клуба),Владимир Пејак и Радослав Шкорић  и адмирал Миливоје Павловић.

 

Посета је организована у у складу са Планом сарадње Клуба са Министарством одбране Републике Србије,

Током разговора, гости су  домаћина упознали са активностима Клуба  и разменила мишљења о значају Војномедицинске академије, наше врхунске медицинске, образовне и научно-истраживачке установе, у збрињавању војних осигураника и јачању одбрамбеног система Србије.

Став Клуба је да треба да се очува и јача статус ВМА на пољу остварења наменских функција, посебно, у јачању одбрамбеног система Србије. Наведени су и проблеми у збрињавању војних осигураника, посебно пензионисаних војних лица. Предложено је да се размотри питање настављања прегледа (који су обустављени 2004. године, због недостатка новчаних средстава) припадника оружаних снага који су боравили на подручју захваћеном дејством муниције са осиромашеним уранијумом, за време НАТО агресије 1999. године.

Проф. др Вукосављевић  делегацију Клуба је упознао са активностима на унапређењу рада ВМА и збрињавања војних осигураника као и повећања укупне ефикасности ове установе. Посебно је истакао и објаснио мере на реконструкцији и побољшању рада Центра хитне помоћи, затим у вршењу систематских прегледа, заказивању специјалистичких прегледа, рада шалтерских служби, снабдевању лековима и опремању савременим дијагностичким апаратима.

ВМА је на Атосу, у манастиру Хиландар, основала амбуланту за медицинску помоћ хиландарским монасима, који имају велико поштовање и поверење у ВМА. Изнео је позитивне утиске о посети Хиландару, почетком маја ове године. Такође позитивне утиске и успомене носе и чланови Клуба, који су Хиландар посетили септембра 2016. године.