ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

 

Данас је у београдском хотелу „Москва“ одржана промоција књиге „Војнодоктринарна основа спољне политике Сједињених америчких држава“, руских аутора, генерал-пуковника Фјодора Ивановича Ладигина и генерал-мајора Сергеја Васиљевича Афансијева.

На овом скупу, о књизи су говорили генерал-пуковник професор др Радован Радиновић,  професор др Душан Пророковић, Владислав Јовановић амбасадор и бивши министар иностраних послова Србије, генерал-пуковник професор др Бранко Крга, Живорад Јовановић председник Београдског форума за свет равноправних, и један од аутора ове књиге генерал-пуковник Фјодор Иванович Ладигин.

Отварајући овај скуп, генерал Радиновић је нагласио да се ради о веома значајној књизи, интересантној како широкој читалачкој публици, још и више професионалцима који се баве овом проблематиком. Нагласио је потребу да се размотри могућност да ова књига уђе у  круг обавезне литературе у школовању у области војне доктрине и њене повезаности са спољном политиком. Професор Прокоповић је у свом обраћању посебно нагласио став америчких теоретичара да влада анархија у међународним односима и да нема места идеализму, већ да сурова стварност захтева јачање војне силе у оставривању политичких циљева!

Амбасадор Јовановић је оценио да је ова књига писана високо стручним језиком, без емоција и пристрасности, па као таква, иако писана за потребе Русије, корисна је у сагледавању међународних односа и за све друге земље.

 

 

 

Оцењујући значај овог дела у томе што су га писали руски генерали, припадници једне велесиле о другој велесили, генерал Крга је нагласио да је видно да су се аутори добро потрудили да изнесу суштину америчке силе на основу чега се могу извести закључци за деловање сваке земље у наредном периоду. Посебно је нагласио, да добро познавајући ауторе, очекује, да се, да ли у допуњеном издању или у некој ново књизи,  дубље позабаве агресијом Нато на Југославију, која је у овој књизи врло мало заступљена, у чему се у потпуности са њим сложио Живадин Јовановић.

Као последњи говорник, присутнима који су са великим интересовањем пратили ову промоцију, обратио се генерал Ладигин. Говорећи о свеобухватном и обимном раду који су он и његов колега Афансијев уложили да би ова књига добила квалитеатан садржај и веродостојну анализу савремених доктринарних и политичких односа у свету, посебно се захвалио на гостопримству и указаној пажњи својих домаћина, организатора овог скупа и инетерсовању свих присутних.

Промоција овог запаженог дела одржана је у организацији Клуба генерала и адмирала Србије, Београдског форума за свет равноправних и ветерана Војнообавештајне службе Србије.