НЕПРИМЕРЕНО И ТЕНДЕЦИОЗНО РЕАГОВАЊЕ АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА КАЈЛА СКОТА

 

 

У Дому Војске у Нишу, седмог октобра, одржан је сусрет старешина некадашње Треће армије “ Да се не заборави“ – седамнаест година после НАТО агресије. Сусрету је присуствовала  делегација Клуба генерала и адмирала Србије на челу са председником Скупштине и председником Извршног одбора Клуба. Председник Скупштине, генерал Миломир Миладиновић, уручио је генералу Владимиру Лазаевићу Медаљу српских генерала, највише признање које Клуб додељује.

 

Генерал Владимир Лазаревић се, у пригодној беседи, хронолошки осврнуо на примере херојске одбране припадника Приштинског корпуса и Трће армије у време НАТО агресије.

Свечаности су присуствовали генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин, владика нишки Артемије, представници Министарства одбране, Војске Србије и бројни пријатељи и поштоваоци Треће армије и генерала Лазаревића.

 

У обраћању скупу, министар Вулин је истакао да  Србија није ничим изазвала НАТО агресију, ни грађанске ратове на простору СФРЈ, ни Први , ни Други светски рат. Подсетио је да Србија не сме бити неправедна, нити сме заборавити своје хероје  свих протеклих ратова, као што је био случај са хероином Милунком Савић, херојима са Кошара и слично. Нагласио је да “Република Србија, њени војници, њен народ могу само да буду поносни на своју улогу у свим овим годинама. Може да буде поносан на најбоље, на људе који су данас у Нишу. Трећа армија, генерал Лазаревић, па и сви који више нису са нама или су негде далеко, имају разлога да буду препознати као најбољи међу најбољима“.

Реагујући на  присуство министра одбране Александра Вулина овом скупу, амерички амбасадор Кајл Скот је изјавио да “ српски Министар одбране хвали осуђеног ратног злочинца“ и, даље, прокоментарисао да “месеци рада на побољшању имиџа Србије и САД могу бити подривени једном изјавом“. Оваква изјава је  некоректна, иритирајућа и тенденциозна. Оваквим поступком није само погазио дипломатска правила, него покушава да дели лекције и утиче на одлуке Владе Р. Србије, а у позадини је покушај ревидирања историје, посебно настојање да се заборави НАТО агресија. То је покушај подривања патриотизма код српског народа са поруком да ће сваки војник који брани свој народ и државу од агресије НАТО бити осуђен од суда који је инструментализовао НАТО савез. Тај суд је управо осудио генерала Владимира Лазаревића, часног и честитог официра,  који је само, у складу са Уставом своје земље, поштујући Међународно ратно право, бранио своју змљу од НАТО агресора. НАТО није поштовао ни Организацију уједињених нација, ни свој Статут, нити Међународно ратно право.

Међутим, истина о НАТО агресији на СРЈ и хашком трибуналу не може се сакрити.

Министар одбране Р. Србије је само потврдио да је уз народ своје отаџбине и уз браниоце државе који су се храбро и одлучно супроставили НАТО агресији, немерљиво јачим снагама 19 најразвијених земаља Запада.

 

Србија и српски народ је, кроз историју, показао да може и хоће да опрости, али не и да заборави !

Пренето из Фонда стратешке културе