ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА – 4 ДЕЦЕМБАР

 

Обележен Дан војних ветерана

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић приредили су 4. децембра у Великој ратној сали Старог Генералштаба пријем за представнике војних ветерана. Свечаном скупу су присуствовали чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, војни ветерани и други гости.

Обраћајући се присутнима министар Вулин је рекао: „Србија ратује више од 100 година, а ми трећи пут обележавамо дан наших ратника. Србија се за своју слободу, право да одлучује, бори стотину година и више, а ми трећи пут обележавамо дан када смо добили ветеране. Говори то о нама, говори то о народу који је жељан слободе, народу који је увек био на правој страни света, народу који баш никада није погрешио у избору, народу који за разлику од много већих и моћнијих и бројнијих, баш никада није стао на страну зла, чак ни када је изгледало да ће зло победити и заувек владати“.
Министар Вулин је обраћајући се војним ветеранима, нагласио, да говори, не само у име Министарства одбране, у име свих припадника Војске Србије, већ у име сваког грађанина Србије, у име сваког Србина, без обзира где он живи:
„Ја вам се данас захваљујем у име сваког људског бића које цени слободу зато што сте нам изборили право да сами одлучујемо о себи, о својој судбини, да сами бирамо пријатеље. Ја вам се данас захваљујем у име народа који има право да се сећа, који има право да се поноси. Ја вам се захваљујем у име народа којем сте изборили право да буде слободан и свој на своме. Како се  ова генерација буде сећала оне пре ње, и како се ова држава и  ова земља буде сећала оних који су јој слободу борили и изборили, тако ће се неке будуће генерације сећати нас. Однос према нашим ратницима је увек био и показатељ односа према нашој земљи, нашој држави и нашем народу. Хвала вам за жртву, хвала вам што сте умели да занемарите, склоните некако у страну када држава није била поштена и исправна према вама. Хвала  вам што сте разумели да је Србија нешто више од политике и много виша, вреднија, снажнија,  драгоценија него што су наређења која смо умели да слушамо када су нам  говорили да требамо да се стидимо оних који су ову земљу бранили и одбранили. Честитам вам празник. Желим да га дочекате још пуно пута, а изнад свега  да будете поносни на своју Србију, као што је она поносна на сваког од вас – рекао је на крају свог обраћања министар Александар Вулин.

Присутнима се обратио и пуковник Слађан Ристић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране. Он је подсетио да се 4. децембар обележава од 2015. године у знак сећања на потписано примирје у Првом балканском рату 1912. године, када су око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постали „стари ратници”  (савремени термин је „ветерани”).
Поводом обележавања Дана војних ветерана, на централној комеморацији одржаној поред Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату, на Новом гробљу, венце су поред осталих положиле делегације Министарства одбране и Војске Србије , Клуба генерала и адмирала Србије, СУБНОР-а, те других борачких и друштвених организација. Венци су положени и на другим ратним обележјима у Београду.

Делегација Клуба генерала и адмирала у којој су били генерали Мирослав Филиповић, Владимир Пејак, Милош Ђошан и Вукајло Чађеновић, положила је цвеће и на Спомен обележја ратницима из Првог светског рата и  учесницима српско-турских и бугарских ратова.

Дан војних ветерана свечано је обележен у свим јединицама Војске Србије. Делегација Клуба присутвовала је и полагању цвећа и венаца пред Командом ратног ваздухопловства у Земуну,  погинулим припадницима тог вида Војске Србије у агресији НАТО 1999. године.

У великој дворани Коларчевог униврезитета, поводом обележавања Дана војних ветерана одржана је свечана академија, на којој је наступио и уметнички ансамбл Војске Србије „Станислав Бинички“ са својим солистима.