ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

 

 

Полагањем венаца и цвећа на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, 23. фебруара 2018. годне, обележен је национални празник Русије – Дан бранилаца отаџбине.

Испред Клуба генерала и адмирала Србије, делегација у саставу генерал-потпуковник  Миломир Миладиновић и  генерал-мајори Лука Кастратовић,  Владимир Пејак и Вукајло Чађеновић, положила је венце и цвеће на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда и на Спомен-костурници руским војницима погинулим у Првом светском рату.

Делегација Клуба генерала и адмирала присуствовала је, 23.фебруара пријему у амбасади Русије, који је уприличен поводом Дана бранилаца отаџбине.

Дан бранилаца отаџбине је један од највећих руских празника, а под тим именом слави се од 1993. године. За време постојања СССР, био је то Дан Црвене армије и флоте. Након распада СССР-а, наставило се са обележавањем празника у Русији и још неким републикама бившегСовјетског савеза (Белорусији, Украјини и Киргизији).

  Званични Дан Црвене армије, 23. фебруар 1918. године, означава се као дан првог масовног регрутовања за Црвену армију у Петербургу и Москви и прву борбену акцију против окупационе армије Немачког царства.

Руси на тај дан одају почаст војницима, ветеранима војске и морнарице,

авганистанским ратним ветеранима, породицама оних који су били и оних који су и даље у војничким редовима.

Тај празник је за Русе симбол херојске историје државе, јединства народа и армије, славе и патриотизма руске војске.

У готово свим градовима широм Русије организују се параде, шетње, концерти, изложбе фотографија, оружја и војне технике, а слави се и у касарнама. Приређују се тематске књижевне вечери и позоришне представе, као и многе друге свечаности.

Слави се уз ватромете, а у Москви се у част празника сваке године изводи и почасна паљба.

Такође, полажу се венци на спомен-плоче погинулих војника у Другом  светском рату. Према традицији, руски председник Владимир Путин полаже венац на Гроб незнаном јунаку, уз зидине Кремља.