ТАКТИЧКА ВЕЖБА СА БОЈНИМ ГАЂАЊЕМ „САДЕЈСТВО 2018“

 

 

На Интервидовском полигону (ИВП) Војске Србије (ВС) „Пасуљанске ливаде“, који се налази на 25 км југозападно од Жагубице, 55 км западно од Зајечара, у непосредној близини манастира Раваница, дана 29.03.2018. изведена је ТАКТИЧКА ВЕЖБА СА БОЈНИМ ГАЂАЊЕМ „САДЕЈСТВО 2018“. Вежба је  организована под руководством команде 4.бригаде Копнене војске  (КоВ) ВС, на челу са командантом бригаде пуковником Слободаном Стопом.

На вежби су учествовале снаге 4.бригаде КоВ – Борбена група – 4 (794 припадника); снаге Специјалне бригаде – два тима из батаљона за противтерористичка дејства (бПТД); два тима из 63.падобранског батаљона (44 припадника); 98.ваздухопловна бригада (85 припадника) – Снаге за ваздухопловну подршку (2 ловца – бомбардера „ОРАО“ Ј-22, 1 ловац-извиђач „ОРАО“ Ј-22, 2 ПоХе и 2 транспортна хеликоптера Хе Ми 8).

Вежби су присуствовали председник Републике Србије и Врховни командант ВС Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин, начелник ГШ ВС генерал Љубиша Диковић, који су непосредно пратили ток вежбе. Вежби су такође присутвовали представници МО, МУП, БИА и високе старешине ВС. Делегација Клуба генерала и адмирала Србије у саставу генерал-потпуковник Миломир Миладиновић, председник скупштине Клуба, генерал-мајор Милош Ђошан, заменик председника ИО Клуба и генерал-мајор др Винко Пандуревић, секретар ИО Клуба, такође је присуствовала вежби на позив Начелника ГШ ВС и Министра одбране.

       Вежба је планирана, организована и изведена према годишњем плану рада команди и јединица ВС, са основним циљем унапређења обучености снага за командовање и потчињених јединица БГ-4 у припреми, организовању и извођењу противпобуњеничких операција. Кроз реализацију вежбе приказан је начин организовања и извођења ТВБГ са БГ-4 и потребан ниво обучености јединица за извршење постављених задатака у току извођења противпобуњеничке операције. Сценарио за вежбу се темељио на измишљеном непријатељу – побуњеничким снагама, које се борбено обучавају и опремају војном опремом и наоружањем, те отпочињу са  извођењем провокативних дејстава према државним институцијама и инфраструктури, са циљем изазивања несигурности и панике међу локалним становништвом као и неповерење у органе власти. Према датом сценарију, снаге које су учествовале на вежби реализовале су низ борбених активности и то: извиђање из ваздуха, дејство авијације, упућивање извиђачких патрола, ватрену подршку напада, дејство по оклопним и утврђеним објектима, преношење ватре по дубини, извођење напада, извиђање беспилотним летилицама, поседање линије блокаде, ваздушни десант, неутралисање побуњеника у насељеном месту, медицинска евакуација рањеника и пружање помоћи цивилном становништву.

Вежба је изведена врло успешно. Приказано је изванредно садејство различитих родова и видова ВС у врло сложеним теренским и метео условима. Постављени циљеви су реализовани. Председник РС Александар Вучић је оценио вежбу одличном оценом, истакавши завидну дисциплину, добру утренираност војника и јединица, јер су приказани и неке елементе на вежби, које неки други не приказују. Председник је поручио да се ове године очекује побољшање животног стандарда војника по уговору и подофицира и да ће се наставити са опремањем наше војске. Председник је нагласио „да смо мали али страшно јаки, ми неволимо да нам други управљају земљом, ми волимо да сами управљамо својом земљом, да будемо своји на своме и зато се трудимо да имамо снажнију војску од оне коју смо имали“.

Делегација Клуба генерала и адмирала Србије била је врло љубазно прихваћена и уважена, пружена јој је велика пажња и Клуб је позван на још бољу и садржајнију сарадњу са МО и ГШ ВС. Клуб овакве поступке МО и ГШ ВС високо цени и изражава спремност да међусобну сарадњу унапреди те да и убудуће делегације Клуба присуствују важним активностима МО и ВС, као кључних субјеката система одбране.