ДАН ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

 

 

Војска Србије, прославила је 23.04.2018. свој празник у спомен на дан када је 1815. године  подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању српске модерне државе и војске. Војска Србије је данас достојан настављач устаничких традиција, слободарског духа и моралног уздигнућа ствараоца српске модерне државе, на понос наше Србије и свих њених грађана.

Свечаности поводом Дана Војске Србије (ВС) уз присуство бројних грађана и уз подршку локалних самоуправа, организоване су на градским трговима и улицама у Крушевцу, Зајечару, Панчеву, Новом Саду, Краљеву и Нишу.

И овај пут команде и јединице ВС су показали врхунски ниво обучености и увежбаности,  моралну чврстину и одлучност да ће и у будуће бескомпромисно бранити земљу од оружаног угрожавања споља и извршавати  друге мисије и задатке  у складу са  Уставом, законом и усвојеним доктринарним документима у области безбедности и одбране, поштујући све принципе међународног права који регулишу употребу силе.

 Председник Србије Александар Вучић је  поводом Дана ВС  приредио  у згради генералног секретаријата председника Србије пријем на коме су присуствовали представници Владе, министар одбране А. Вулин, начелник  Генералштаба генерал Љ. Диковић, представници министарства одбране и ВС, као и некадашњи високи војни руководиоци и ветерани.

Пријему код председника Србије присуствовали су чланови органа Клуба генерала и адмирала Србије (Председник Скупштине, Председник ИО и чланови ИО Клуба, као и бивши начелници Генералштаба).

Поред наведених активности поводом Дана ВС одржана је Свечана академија у Центру «Сава», као централни догађај, на којој су присуствовали представници највишег државног и војног руководства, као и представници друштвеног, кулртурног и верског живота, те многобројни страни амбасадори. На свечаној академији присуствовао је и велики број чланова Клуба.

Основна порука са вих свечаних догађаја била је изражавање јединства у прослави празника и сећања на историјске догађаје ослободилачких и одбрамбених ратова Србије, значајних не  увек само за нашу земљу, већ и за Европу и цео свет.

 Клуб генерала и адмирала Србије и овај пут је остварио одличну сарадњу са Министарством одбране и Генералштабом ВС током обележавања Дана ВС. Делегација Клуба и сви чланови Клуба били су достојно прихваћени и уважени током свих свечаних активности, које су искориштене за договарање нових облика сарадње Клуба са МО и ВС.