ДЕЛЕГАЦИЈА КЛУБА У ПОСЕТИ ГЕНЕРАЛИМА ПАВКОВИЋУ И МИЛЕТИЋ

 

 

 

 

Одлуком Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије број 40 -1/20182018 од 06.марта 2018. године, одређена је делегација Клуба која ће посетити генерал-пуковника у пензији Павковић Небојшу и генерал-мајора у пензији Милетић Радивоја, који по пресудама Хашког трибунала, издржавају казне затвора у Финској (Килма Коски). Делегацију су сачињавали: генерал-потпуковник у пензији Николић Стаменко  и генерал-потпуковник у пензији Младеновић Томислав. Посета је обављена у времену од 19.04.2018.године до 22.04.2018. године.

Превоз од Београда до аеродрома у Будимпешти у одласку и повратку, извршен је путничким возилом агенције Травел из Београда, а од  Будимпеште до  Хелсинкија  у одласку и повратку коришћен је авио превоз. Услуге превоза од аеродрома у Хелсинкију до хотела и од Хелсинкија до Килма Коске у одласку и повратку (укупно око 400 км), обезбедио је генерал Мико Шкорић преко свог дугогодишњег пријатеља и сарадника Плавшић Душана из Новог Сада, који преко 40 година живи у Хелсинкију. Услуге није желео да наплати без обзира на нашу упорност и инсистирање. Ради се о великом патриоти и родољубу. Непосредно сарађује и пружа разноразне помоћи генералу Павковићу и генералу Милетићу а посебно њиховим члановима породице када долазе у посете. Исти тај човек за два дана од најаве посете обезбедио је одобрење надлежних органа власти да нам се омогући посета. Трудио се да нам обезбеди пристојан смештај по повољним ценама у хотелу „Гранд Марина“ у Хелсинкију и омогућио нам је да упознамо што више знаменитости и културу Финског народа. Дугујемо велику захвалност том дивном човеку а наравно и генералу Шкорићу за припрему и организацију посете.

 

Посета нашим друговима обављена је 20.04.2018. године од 12.00 ч. до 15.30 ч. истога дана. Сцена сусрета и поздрављања била је дирљива, емотивна  и у једном тренутку тужна. Изјавили су да су изненађени посетом. Тако нешто нису очекивали и да су срећни због тога. Изразили су велику захвалност Клубу генерала и адмирала Србије, а посебно што су осетили да нису сами и да нису заборављени.

Посебно изненађење доживели су уручењем највиших признања Клуба. Генералу Павковићу уручена је Медаља Српских генерала а генералу Милетићу и господину Плавшићу Јубиларна Медаља  Стогодишњице Првог светског рата.  Задовољству није било краја. Одмах су затражили да се  овај тренутак забележи. Надлежни органи те институције одобрили су фотографисање.

 

У току разговора  вођена је дискусија по многим питањима: о раду Клуба,   сарадњи са другим удружењима и институцијама,  уважавању предлога и мишљења Клуба од стране Министарства одбране и Генералштаба ВС, статусном, материјалном и социјалном положају професионалних припадника ВС и МО и пензионисаних војних лица као и чланова њихових породица, издавачкој делатности Клуба, доношењу стртегијских одлука о употреби јединица ВЈ  а посебно јединица Приштинског корпуса са ојачањима у одбрани земље од НАТО агресије,  и о другим питањима.

Генерали Павковић и Милетић су задовољни са условима смештаја, исхраном, здравственим услугама и односом службених лица и других органа и људства у затворском објекту.

 

Изразили су захвалност Клубу за покренуту иницијативу за ревизију правноснажних пресуда Хашког трибунала, али су изразили и незадовољство због не реаговања надлежних органа и министарстава Владе Србије на ту иницијативу, која је основана  и има утемељење у постојећим прописима.

Изразили су дивљење и подршку за одређене поступке надлежних органа  власти у Србији а посебно председника Србије и министра одбране о уважавању и истицању херојске борбе и одбране припадника  ВЈ а посебно 3. армије и Приштинског корпуса за време НАТО агресије на СРЈ.

 

Незадовољни су негативним изјавама и иступањима појединих невладиних организација у Србији о улози ВЈ у одбрани СРЈ а посебно на вређање достојанства и личности генерала и других лица који су издржали казне затвора по пресудама Хашког трибунала а сада су слободни грађани.

 

Порука наших сабораца и другова је да су пресуде Хашког трибунала  неправедне  и без утемељења у међународном кривичном праву и да су донете само на основу Статута Хашког трибунала и на измишљеном кривичном делу „Удружени злочиначки подухват“, које не познаје ни једно законодавство у свету. Осуђени су само зато што су бранили своју земљу и свој народ. Због тога траже од својих грађана да их уважавају и поштују јер поступајући по Уставу СРЈ и Србије, нису дозволили да буду земље окупиране и падну у вечно ропство.

 

Из тих разлога посета Делегације Клуба има историјски значај за све припаднике који су учествовали у одбрамбеном рату своје отаџбине од НАТО агресије, а многи од њих у тој борби дали су и своје животе као и на све долазеће будуће генерације као поука како треба волети и  бранити своју отаџбину.  Овом посетом учињено је велико хумано дело од стране њихових сабораца и да је показано да нису  сами и да нису заборављени.

 

 

Генерал-потпуковник у пензији

Николић Стаменко