ОБЕЛЕЖЕНА 19. ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ГЕНЕРАЛА ЉУБИШЕ ВЕЛИЧКОВИЋА

 

 

У селу Црљенац 1. јуна 2018. године, општина Мало Црниће, обележена је деветнаеста годишњица погибије генерала Љубише Величковића у агресији НАТО-а, помоћника начелника Штаба Врховне команде за Ратно ваздухопловство и противваздушну одбране Војске Југославије, на дан када је 1. јуна 1999. године изгубио живот, на ватреном положају у борбеном распореду 310. самоходног ракетног пука противваздушне одбране. Са њим су погинули пуковник артиљеријско-ракетних јединица противваздушне одбране Божо Пејичић и командир батерије капетан прве класе Светомир Трифуновић.

 

 Грађани родног краја генерала Величковића, под покровитељством локалне самоуправе Мало Црниће, сваке године се подсећају на живот и дело генерала Љубише Величковића и дане отпора НАТО агресору, кроз дружење младих, организацију меморијала у малом фудбалу под називом “ Генерал Љубиша Величковић“ и полагање венаца и цвећа на споменик генералу Велићковићу.

 Венце и цвеће положили су председник општине Мало Црниће Малиша Антонијевић са сарадницима, представници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, делегација гарнизона Војске Србије из Пожаревца, другови и сарадници генерала Величковића, ученици  из Малог Црнића, представници борачких организација и друге организације и грађани.

         Испред Владе Републике Србије цвеће је положио директор Канцеларије за Косово и метохију Марко Ђурић, који је истакао да “Србија никада неће заборавити његово јунаштво и жртву коју је поднео за целу Србију“ и додао да ће покренути иницијативу да једна улица у Београду понесе име генерал-пуковника Љубише Величковића.

 Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће су положили генерали Милош Ђошан и Лука Кастратовић.

Цермонија полагања венаца и цвећа, уз беседу Председника општине Мало Црниће одвијала се уз налет-почасни поздрав, авоина локалног Аероклуба.