РЕАГОВАЊЕ НА ТЕКСТ ОБЈАВЉЕН У ДНЕВНОМ ЛИСТУ „ДАНАС“ ПОД НАЗИВОМ „ИМАЛИ МОРАЛА У ГЕНЕРАЛА“

 

 

Поштовани,

У вашем цењеном листу од 18.06.2018.године објављен је текст под насловом „Има ли морала у генерала“, аутора Николе Лунића. Осим истине да Клуб генерала и адмирала Србије не плаћа закуп просторија које користи у Дому Војске Србије, све осталу су неистине и очигледне инсинуације.

Чланови Клуба су бивши Начелници Генералштаба наше војске, команданти стратегијских групација, помоћници Министра одбране и Начелника Генералштаба, ратни команданти јединица који су учествовали у одбрани од агресије 1999.године, чије су јединице проглашене Народним херојем. Од укупног броја, 35 су са академским титулама магистра и доктора наука,од којих су неки угледни професори на вишим школама и факултетима широм Србије. Чланови Клуба су афирмисани припадници Војске, који су током своје каријере стекли углед у Војсци и у друштву  и своје ангажовање у Клубу не доживљавају  као „место задовољења неостварених амбиција“, како се то наводи у Вашем листу.

На Сајту Клуба свако може погледати Документа Клуба (Статут, Кодекс, Правилнике и програм рада) из којих се јасно види који су програмски циљеви Клуба као нестраначког, непрофитног и струковног удружења.

Чланови Клуба, не уживају никакве привилегије, нити исте захтевају. Сва своја грађанска права остварују као и сваки грађанин Србије. Одређен број чланова Клуба, иако су били на високим војним дужностима и пензионисани као генерали још увек немају решено стамбено питање у складу са прописима по којима се решавају стамбена питања припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Клуб се финансира сопственим средствима, односно чланарином, коју уплаћају сви чланови Клуба.  Из прикупљених средства по основу чланарине, Клуб плаћа техничког секретара  – благајника и уређивача сајта Клуба, (исти нису чланови Клуба), као и текуће трошкове(телефон, интернет,ТВ,потрошни канцеларијски материјал,штампање брошура и агенцију за вођење књиговодства).

Није истина да је од Министарства Одбране добијена донација 2014.године 1.615.000 динара, а 2015.године 1.593.000 динара, јер су то средства прикупљена од чланарине, а не донацијама.

Клуб је члан удружења Војних пензионера Србије у коме су сви равноправни без обзира на чин и функцију коју су имали за време активне службе. Удружење решава социјална и друга питања војних пензионера. Поред осталог прикупљено је преко 30.000 потписа и достављено Скупштини Србији за укидање Закона о умањењу пензија.

Клуб је и колективни члан СУБНОР-а јер  многи од принципа за које се залаже СУБНОР, од којих су најважнији антифашистичко опредељење и слободарство у сагласју су са документима Клуба, па је наша организација приступила СУБНОР-у као колективни члан. Неистина је када се у Вашем листу тврди да Дом Војске Србије припада СУБНОР-у Србије, јер нам том нетачном чињеницом спотичете да полажемо право на део имовине којом располаже та организација? Дом ратника припада свима који су следбеници славних ратника српске војске из Првог светског рата, јер је грађен претежно средствима тадашњих бораца.

Клуб  је члан међународног удружења које окупља оваква и слична удружења из преко 30 земаља, међу којима су и удружења из Израела и Јордана као и удружење“Ветерани света“ и удружење“Плави шлемови“. Клуб је организовао међународни научни скуп поводом стогодишњице почетка 1.светског рата. Клуб, између осталог, поводом 20 година од НАТО агресије на СР Југославију, припрема Студију под називом „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999.“

Међу члановима Клуба има чланова странака (СРС,СПС,ПУПС,СНС, ДС и других) и у прошлом сазиву Скупштине Србије посланици су били генерал Момир Стојановић на листи СНС, генерал Божидар Делић на листи СРС (и у овом сазиву је посланик) и генерал Константин Арсеновић на листи ПУПС. Председник Скупштине Клуба није заменик председника ОО СНС у Свилајнцу нити је одборник у Скупштини општине Свилајнац.

Што се Медаље српских генерала тиче исту не добијају само они који су одслужили војни рок и који су чланови Клуба,  већ они који су својим  деловањем допринели јачању војне односно одбрамбене способности наше земље и који се боре за враћање пољуљаног угледа наше војске. Поред осталог већина анкетираних грађана, према резултатима истраживања Истраживачког центра за одбрану и безбедност Београд,  74% грађана се изјаснило за служење војног рока који је 01.01.2011.укинут. Због чега смо изгубили више од пола милиона припадника резервног састава.

Медаље се додељују у складу са Правилником о врстама признања  и критеријумима за њихову доделу. И ове године Медаље су додељене члановима Клуба и лицима изван Клуба која су то заслужила у складу са наведеним Правилником.

И на крају да кажемо да Клуб не кокетира са „политичком елитом“, него сарађује са заинтересованим институцијама државе. То ће чинити и у будуће у интересу остваривања својих програмских циљева и у интересу јачања система одбране и безбедности Србије и Војске Србије, за коју су чланови Клуба утрошили свој цео радни век.

 

С поштовањем!

Извршни одбор Клуба генерала и адмирала Србије