УЧЕШЋЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ КЛУБА НА ФОРУМУ БОРАЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

          Клуб генерала и адмирала Србије већ више од годину дана има успешну сарадњу са Борачком организациојом Републике Српске (РС), која окупља преко 145.000 чланова – бивших припадника ратних јединица Војске Репубике Српске (ВРС), и која је проглашена за невладину организацију од посебног значаја за РС.

Поводом 25 година од формирања Борачке организације Републике Српске (БОРС), руководство те организације је 26.06.2018. у Бања Луци организовало ФОРУМ БОРАЦА, под мотом „Чувари прошлости, борци за будућност“.

На Форуму је присуствовао велики број чланова БОРС-а, представници многих других сродних организација из РС и из иностранства, међу којима је био и председник Светске федерације ветерана. На Форуму су били присутни и највиши државни и политички представници РС и српског народа у органима БиХ, међу којима и председник РС Милорад Додик, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, председник у председништву БиХ Младен Иванић, министри у Влади РС.

          На Форуму је била присутна и делегација Клуба генерала и адмирала Србије у саставу контраадмирал Бошко Антић и генерал-мајор др Винко Пандуревић, који су активно учествовали у панел дискусијама као уводничари.

          Винко Пандуревић је честитао Дан БОРС-а и пренео поздраве Клуба, са жељом да руководство БОРС-а са успехом остварује своје програмске циљеве у области очувања и развијања ратничких традиција српског народа, унапређења статуса и права припадника борачке популације. У име Клуба председнику БОРС-а уручена је књига нашег члана генерала Ђорђа Станића, „Ратничке традиције Срба“.

Државно руководство РС подржава рад БОРС-а и предузима низ мера ради унапређења положаја борачке популације у РС. БОРС-а врло активно и истрајно се бори за очување РС и њеног уставног положаја у оквирима Дејтонске БиХ и истрајава на сличним програмским опредељењима као и наш Клуб.

У оквиру Форума организовано је више панел дискусија, међу којима је посебно место заузела тема „Улога ВРС у стварању и одбрани РС“. Уводничари на ову тему били су Бошко Антић и Винко Пандуревић, који су врло исцрпно изложили питања како је и зашто српски народ у БиХ био принуђен да формира своју Републику и своју Војску? Посебно су истакнуте заслуге ВРС у одбрани новопроглашене РС, нагласивши да је одбрана РС значила њено стварање.

Руководство БОРС-а је изразило велику захвалност Клубу што се укључио у обележавање 25 година од формирањса БОРС-а, уз жељу да се сарадња настави и у будућности, што су представници Клуба свесрдно прихватили.