“ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ“ У ВРШЦУ

 

 

У Градском музеју у Вршцу, 26. јуна 2018. године, отворена је изложба посвећена сећању  на све жртве  агресије НАТО на Србију – СР Југославију 1999. године под насловом “ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ“.

Први пут изложба је постављена, поводом десете годишњице НАТО агресије, у Сава центру 23. марта 2009. године, у организацији Клуба генерала и адмирала Србије и Београдског форума за свет равноправних.

Приказани су потресни документи-фотографије као израз настојања да се аргументовано предочи  део истине о злочинима Североатланског пакта над недужним становницима Србије-СР Југославије.

Изложене слике ужаса уверљив су доказ да је солдатеска НАТО-а прекршила све конвенције и прописе међународног хуманитарног права, али су и својеврсна оптужница против злочинаца и њихових наредбодаваца.

 

 

 

 

 

 

 

 

Паное изложбе урадили су ентузијасти-резервне старешине по каталогу Милена Чуљића “Агресија НАТО 1999. Да се незаборави!“ и приказују је грађанима да се подсете на страшне злоине које су починиле државе НАТО алијансе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На отварању изложбе приређен је пригодан културноуметнички програм уз беседе грађана Вршца – учесника одбране у НАТО агресији. Покренута је иницијатива, уз подршку присутних просветних радника, да се од наредне године, поводом 20-те годишњице НАТО агресије у свим школама, први час посвети сећању на НАТО агресију. О отпору на Кошарама говорио је пуковник у пензији Љубисав Ђурковић.

Истакнута је велика захвалност и подршка Клубу генерала и адмирала Србије што истрајавају на истини о НАТО агресији. Изложбу је отворио прдседник Извршног одбора Клуба генерал-мајор у пезији др Лука Кастратовић.