ВАТРЕНА ОСПОСОБЉЕНОСТ СПЕЦИЈАЛНЕ БРИГАДЕ ВС И ДОСТИГНУТИ СТЕПЕН РАЗВОЈА СРЕДСТАВА НВО

 

На полигону техничко опитног центра (ТОЦ) ВС у Никинцима 29.07.2015.године у присуству председника републикем Србије Александра Вучића, министра одбране Александра Вулина, министра унутрашњих послова  Небојше Стефановића, директора БИА Братисалава Гашића, начелника ГШ ВС генерала Љубише Диковића, чланова колегијума министра и начелника ГШ, приказана је ватрена оспособљеност специјалне бригаде ВС и достигнути степен развоја средстава наоружања и војне опреме (НВО).

Поменутом приказу присуствовала је и делегација Клуба генерала и адмирала Србије, на позив МО и ГШ ВС. У делегацији су били генерал Миломир Миладиновић, председник Скупштине Клуба и генерал Винко Пандуревић секретар Извршног одбора Клуба.

Приказ ватрене оспособљености специјалне бригаде обухватио је приказ ватрене оспособљености снајпериста (пушка Sako TRG); приказ ватрене оспособљености противтерористичког тима (пушка SCAR, пиштољи GLOK, возила Humvee); приказ ватрене оспособљености извиђачко-диверзантског тима (пушка H&K416, возила Defender).

        Приказ ватрених способности  средстава из развоја обухватио је приказ дејства стрељачког наоружања – модуларна пушка 6,5/7,62мм; снајперска пушка 7.62мм и 12,7мм; затим приказ дејства модернизоване противоклопне ракете  МАЉУТКА 2Ф са термобаричном бојевом главом и новим полуаутоматским системом вођења. На полигону Никинци приказано је и дејство БОВ са даљински управљаном борбеном станицом (ДУБС) и митраљезом 7.62мм ПКТ; оклопног возила ЛАЗАР које је дејстовало ДУБС-ом са митраљезом 12,7мм и ЛАЗАР са укрцним делом посаде која је дејствовала аутоматским пушкама из возила.

   По први пут је приказано дејство противвавионског самоходног артиљеријско-ракетног система ПАСАРС са топом 40мм, као и дејство модернизованог артиљеријског система ОГАЊ (дигитализовани).

Демострација ватрене оспособљености специјалне бригаде ВС била је врло успешна и приказан је висок степен тактичке и техничке оспособљености припадника бригаде. Приказ развоја и дејства нових средства НВО која се уводе у наоружање ВС и која ће значајно подићи борбену оспособљеност ВС, спроведено је врло успешно.

Делегација Клуба је и овај пут остварила контакт са министром одбране и начелником ГШ ВС по темама  сарадње Клуба са највишим органима и институцијама система одбране и безбедности.