ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ-ПУКОВНИК ГЕЗА ФАРКАШ

 

Генерал-пуковник Геза Фаркаш, преминуо је у 76-ој години живота у Новом Саду.

Комеморативни скуп тим поводом одржаће се 29. августа у 14. часова у Дому војске у Новом Саду, а сахрана 30. августа у 14. часова у Старом Бечеју, на великом католичком гробљу.

Генерал Фаркаш је рођен 1. октобра 1942. године у Бечеју, где је завршио основну школу и гимназију. По националности је Мађар.

Војну академију КоВ смер пешадије завршио је 1964. године у Београду, Командно-штабну академију КоВ 1973. а Школу националне одбране 1982. године.

Обављао је све основне командирске дужности у КоВ ЈНА, а највећи део радног века провео је у безбедносним службама.

Службовао је у Лесковцу, Нишу, Египту, Београду, Приштини, Берлину и Новом Саду. У неким од ових градова и више пута.

Поред осталих дужности, био је начелник Контраобавештајне групе  1.Армије, па начелник Одељења безбедности команде 2. Армије, а затим и исту дужност у Команди 1. Армије. Био је секретар Покрајинског комитета Народне одбране САП Војводине. Затим је обављао дужност начелника Сектора за цивилну одбрану Савезног минстарства одбране. Био је у саставу ешелона ЈНА у мировној мисији УН, 1967. године на Синају. Био је саветник савезног министра одбране и учествовао је у одбрани земље од агресије Нато 1999. године.

У чин генерал-мајора унапређен је 1991. године, у чин генерал-потпуковника 1995, а ванредно у чин генерал-пуковника 1999. године. Пензионисан је 31. децембра 2001. године.

Одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом братства и јединства са сребрним венцем и Орденом ратне заставе другог степена!