ПЛАКЕТА “ВОЈВОДА ЖИВОЈИН МИШИЋ” додељена постхумно генералу Љубиши Величковићу

 

Резултат слика за ljubisa veličkovic

Овогодишњи, 22. пореду, ”Мишићеви дани”, манифестација коју организује општина Мионица у част нашег славног војсковође војводе Живојина Мишића, одржани су од 14. до 21. јула 2018. гдине у Мионици. Иначе, ову културно-туристичку светковину у славу своме најпознатијем суграђанину војводи Мишићу, Мионичани су осмислили и реализују је од 1997. године, са богатим културно-уметничким, спортским, едукативним и забавним садржајима. Наредне, 1998.године. установљена је награда ”Великазлатнаплакета – војводаЖивојинМишић”, а 2000. године ”Малаплакета – војводаЖивојинМишић”.

Плакете са ликом нашег великог војсковође и теоретичара ратне вештине војводе Живојина Мишића додељују су припадницима Војске Србије за заслуге у областима војне науке, доктрине, научног и стручног стваралаштва, руковођења и командовања, поштовања етичких норми и давања личног примера у извршавању задатака, као и истакнутим представницима друштвеног и јавног живота за свеукупни допринос напретку Србије. Овим признањем могу се подичити само они најврснији, који су дали велики допринос теорији и пракси у области одбране и безбедности и који представљају узор у овој области.

Међу добитницима овог престижног признања ове, 2018.године нашао се генерал-пуковникЉубиша Величковић, пилот, коме је плакета са ликом прослављеног војводе додељена постхумно.

Предлог за доделу овог признања генералу Љубиши Величковићу потекао је од Клуба генерала и адмиралаСрбије, од његових колега и сабораца окупљених у овом удружењу који су живи сведоци његовог прегалачког рада у војној служби и храброг, витешког држања у одбрани своје отаџбине од злочиначке агресије  НАТО-а 1999.године.

У образложењу предлога за доделу плакете наводи се да је завршио Ваздухопловну гимназију, Ваздухопловну војну академију, Командно-штабну академију Ратног ваздухопловства и противваздушнеодбране (РВ и ПВО), Командно-штабну школу оператике и Генералштабну академију ”Ворошилов” у Москви. И свуда је био најбољи или међу најбољима. У изузетно богатој војничкој каријери обављао је дужности пилота, наставника летења, помоћника командира ескадриле, заменика командира ескадриле, командира ловачке ескадриле, команданта ловачког авијацијског пука, начелника Инспекције борбене готовости у Команди РВ и ПВО, начелника Одељења за оперативно-наставне послове у Команди РВ и ПВО, команданта 3. Корпуса РВ и ПВО, директораСавезне управе за контролу летења, начелника Генералштабне академије, начелника Управа РВ и ПВО, команданта РВ и ПВО, заменика министра одбране СРЈ, помоћника начелника Генералштаба за РВ и ПВО (помоћник начелника Штаба Врховне команде у рату).

Од првог дана агресије НАТО-а стао је у прве борбене редове одбране отаџбине. Као помоћник начелника Штаба Врховне команде за РВ и ПВО непрекидно је бдио над јединицама РВ и ПВО. Налазио се увек тамо где је најтеже – да помогне, охрабри и личним примером покаже како се брани отаџбина и слобода. Стизао је свуда: до летачких јединица и својих пилота који су јуначки узлетали у сусрет многоструко јачој и савременијој авијацији (и сам је летео 25. марта), до јединица ваздухопловно-техничке службе, радарских и ракетних јединица на борбеним положајима, јединица везе и за електронско извиђање и противелектронску борбу, јединица позадине. Погинуо је 1.јуна 1999. године од злочиначке авијације НАТО-а  у обиласку јединице на првој линији одбране. Сврстао се у ред легендарних српских јунака који храбро положише свој живот на олтар отаџбине и за част свога народа.

Два пута унепређиван је превремено и два пута ванредно. Одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом народне армоје са златном звездом и Орденом ратне заставе првог степена (постхумно). Носилац је Златног летачког знака и Почасног златног летачког знака.

Плакету у име покојеног генерала Љубише Величковића примила је његова супруга Маријана, а испред Клуба генерала и адмирала Србије присуствовао је ЉубомирБајић, генерал-мајор у пензији.

 

 

Саво Сокановић

генерал-потпуковник у пензији