УСПЕШНА АФИРМАЦИЈА КЛУБА У СРБИЈИ

 

Клуб генерала и адмирала Србије, на својој годишњој седници, одржаној 18.октобра у Јагодини,  дао је снажну подршку председнику и државним органима Србије у одбрани националних интереса у решавању Косовско-Mетохијског питања и очувања интегритета државе Србије. Домаћин овогодишње седнице Клуба, господин Драган Марковић Палма, председник Скупштине Јагодине,  одао је признање и изразио дивљење генералима и адмиралима који су својим деловањем, ликом и примером достојно бранили интересе и слободу свога народа, уручивши Клубу грб града Јагодине. Клуб је граду доделио своју Плакету као својеврсно признање за успешну сарадњу и допринос очувању и брањењу интереса своје земље.

Oвогодишња седница Клуба генерала и адмирала Србије одржaна је 18.октобра у Јагодини у „Pose hotel HILL“, у сали српских добротвора, Николе Спасића, Илије Милосављевића Коларца, Ђорђа Вајферта, Симе Андрејевића Игуманова, Саве Поповића Текелије, Луке Ћеловића, Мише Анастасијевића и Милана Кујунџића Абердара. У њеном раду су учествовали чланови клуба, уз присуство представника Војске Србије, других организација и удружења Србије, те представника влaсти и домаћина овог скупа, града Јагодине. Скуп који је протекао у радној и срдачној атмосфери, отворен је уз интонирање химне Србије и одавањa поште преминулим члановима Клуба генерала и адмирала Србије.

У уводном излагању, председник Скупштине Клуба, генерал Миломир Миладиновић, посебно се захвалио граду домаћину.

Подоносећи експозе о раду Клуба у протеклој години, генерал Миладиновић је истакао, да су Клуб и његови чланови извршили постављене задатке и били достојни свог имена и положаја у Републици Србији и њеној Војсци.

„Даме и господо драги гости поштовани колеге,

Циљ данашње седнице наше скупштине је да извршимо анализу рада Клуба за протеклих годину дана, да усвојимо измене постојећих нормативних докумената о раду Клуба и усвојимо План рада Клуба за следећу годину. Истовремено  циљ нам је даља афирмација Клуба боравком и радом у срединама ван Београда. Због тога смо са задовољством прихватили позив руководства града Јагодине да баш овде одржимо седницу скупштине Клуба. Позиве средина које нас уважавају прихватаћемо и у будуће. Нема ниједног удружења чији су члaнови радили у свим крајевима наше земље, као што је наш Клуб, нити удружењa које боље познаје стање у нашој земљи. Зато верујем да смо добродошли у свим срединама. Уосталом имали смо понуде и других средина.

О раду ИО и изабраних органа Клуба као и о реализацији усвојених закључака и планираних задатака са прошле скупштине, извештаје ће поднети  председник ИО и председници скупштинских органа .Ја ћу рећи о раду Клуба у целини на активностима које нису биле у плановима рада, а и тешко их је било планирати.

Тежишна активност је била даља афирмација Клуба кроз разне облике активности од којих истичем ангажовање целокупног потенцијала Клуба који се састоји од искуства и науке. Искуство команданата и науке наших колега са академским титулама. Њихов рад тежишно се одвијао на сумирању знања и стечених искустава из 1999.године која ћемо преточити у књигу под називом „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999.године“. Завршетак штампања очекујемо до 20.годишњице агресије, а трошкове штампања  сноси  Министарство одбране.

Остварили смо изузетно добру сарадњу са државним органима Министарством за рад и запошљавање, а посебно са Министарством одбране. Сарадња са Министарством одбране и лично министром одбране господином Вулином огледа се у позиву Клубу за учешће на округлом столу о Дијалогу о КиМ где су наши чланови имали запажена иступања. Учешће на семинару о Стратегији националне безбедности чије се усвајање очекује до краја године. Позивани смо и присуствовали смо свим вежбама које је изводила Војска Србије (Пасуљанске ливаде, Крушевац, Никинци) на којима смо били уважавани од протокола, присуствовали смо промоцији  новопроизведених потпоручника као и на спортском дану Коњичке трке у организацији МО у Карађорђеву.

Покренули смо иницијативу о обнављању служења војног рока и учествовали у популаризацији војног рока у медијима – у штампаним медијима и на више ТВ канала, што је наишло на опште одобравање јавности и са тим активностима ћемо наставити.

Свакако је признање Клубу и позив Председника Србије господина Вучића да присуствујемо пријему поводом Дана Војске Србије.

Имали смо сталну комуникацију и пријеме код НГШ генерала Диковића, код државног секретара у МО генерала Живковића и са Управом за стандард, традицију и ветеране на челу са пуковником Ристићем.

Поред наведеног истичем нашу иницијативу да се генералу Љубиши Величковићу додели плакета „Живојин Мишић“ од стране општине Мионица, једина изван уобичајеног правилника.

Делегација Клуба  посетила је генерала Павковића у Хелсинкију и предала му медаљу Српски генерал „Цар Душан Силни“ ,као и нашим најстаријим члановима генералима Даљевићу, Папићу и Берберском за допринос војсци и верност Клубу.Тешко је описати њихово задовољство приликом уручења медаља које је било веће него приликом доделе првог одликовања.

Имамо изузетно добру сарадњу са“Беогрдским форумом“ са  којим смо заједнички организовали дијалог о КиМ и обележавање годишњице агресије. Заједнички припремамо и обележавање 20.годишњице агресије и  упутили смо апел  против заједничке вежбе са НАТО  свим државним органима.

Учествовали смо у одавању пчасти и полагању венаца поводом значајних датума из историје Србије и нажалост на комеморацијама поводом смрти наших колега.

Нажалост морам да кажем да су амбиције односно жеље са једне стране  и финансије Клуба са којима расплажемо са друге стране у раскораку па нисмо реализовали неке задатке. Неуспех је свакако и да су се неки чланови  исписали из чланства, а онда негативно иступали у штампи. То свакако више говори о њима него о нама.

Поштоване колеге,

Ценим да смо успешно привели крају радну годину,а да ли је тако о овоме и извештајима изабраних органа Клуба изјаснићете се кроз дискусије и гласања“.

Извештавајући о  раду Извршног одбора Клуба, у 2018. години, његов председник др Лука Кастратовић је нагласио „Планом рада обухваћено је 16 заједничких задатака. Реализовано је 14, један задатак планиран је за децембар, а није реализован 1 задатак – формирање подружнице Клуба у Новом Саду. Тренутно у Новом Саду живи свега три генерала, чланова Клуба, два у Суботици и један у Руми. Није формирана секција за Сарадњу и информисање, нико од чланова Клуба не жели да буде носилац рада или члан ове секције.

 

У реализацији задатака истакао бих следеће:

 

  • Пратили смо збивања од значаја  за безбедност Републике Србије, њен међународни положај, суверенитет и интегритет. Упутили смо Председнику Србије,  Председнику владе и надлежним министарствима предлог да Република Србија  покрене иницијативу, пред међународним судом, за ревизију хашких пресуда;
  • Настављена је сарадња са установама и удружењима. Мишљења и ставови Клуба генерала и адмирала   се уважавају и поштују. На пријемима делегације Клуба генерала и адмирала Србије код Министра одбране и Начелника генералштаба Војске Србије, као и приликом других усрета, покренута су бројна  питања од значаја за одбрамбени систем Републике Србије и посебно, статус Клуба генерала и адмирала, као и решавање животних питања пензионисаних војних лица. Задаци из Плана сарадње Моинстарсва  одбрана са Клубом, који прати Управа за традиције, стандард и ветеране, доследно се реализују. МО и ГШ ВС нас редовно позивају на активности у њиховој организацији;
  • У медијима смо покренули иницијативу о служењу војног рока, цивилној одбрани и опремању војске, што је позитивно прихваћено од стране МО и ГШ ВС;
  • Дио чланова Клуба је учествовао на стручној расправи која је одржана у организацији МО и дао пун допринос у обличавању Нацрта Стратегије националне безбедности;
  • У сарадњи са Београдским форумом за свет равноправних, на иницијативу руководства Србије у оквиру “унутрашњег дијалога“, успешно смо организовали окрули сто о Косову и метохији (22. фебруара), а поводом 19. годишњице НАТО агресије конференцију о “Агресији која траје“ (21. марта 2018.). Београдски форум за свет равноправних издао је књигу под насловом “ О статусу Косова и Метохије и о агресије која траје“;
  •  Настављена је добра међународна сарадња. Делегација Клуба је учествовала у раду Скупштине старешина Бугарске, коју је лично поздравио председник Бугарске, Радев. Крајем октобра  делегација Клуба ће, у Пекингу, учествовати на Форуму о безбедности у међународним односима. У истом периоду, друга делегација ће, у Москви, учествовати, на позив Секретаријата МКК (међународни консултативни Комитет организације резервнох официра) и Националне Асоцијације удружења официра у резерви Оружаних Снага “ Меграп “, у празничним активностима поводом 25-те годишњице Асоцијације “Меграп“. У овим активносима планирано је учешће представника МО, МИП, Администрације Председника, Владе и Парламента РФ;
  • МО доштампало је фото-монографију о НАТО агресију “Да се не заборави“ ‘и 30 примерака  другог издања Зборника “ВЈ у одбрани СРЈ од НАТО агресије 19999. године“. Комплетно штампање Зборника треба да буде реализовано после сајме књига;
  • Од МО добили смо акт којим нас обавештава да ће се студија “ВЈ у одбрамбеном рату 1999. године“ бити одштампана  до 20-те годишњице НАТО агресије;
  • Делегација Клуба посетила је генерале Павковића и Милетића, који су на издржавању казне затвора у Финској;
  • Из Фонда солидарности додијељена је новчана помоћ, у износу од 50.000 (педесет) хиљада динара, Милошу Ћелићу, ученику  четвртог разреда средње школе, сину преминулог члана Клуба генерала Ђуре Ћелића. Милошу је мајка умрла када је има седам година, а после очеве смрти нема никог од уже родбине;

 

 

Секција за политику одбране планирала је 9 задатака,  реализовано је 8, није реализовала 1. Није реализован задатак – промоција  Зборника „Војска Југославије у одбрани СР Југославије  од НАТО агресије 1999. године”, који треба да буде одштампан до краја године.

Од  реализованих задатака посебно истичемо да су извршене припреме за штампање студије “ВЈ у одбрамбеном рату 1999. године“. Започет је рад на изради студије “Хероји Јадранског мора“.

Секција за статусна и социјална питања планирано је 11 задатака, реализовано 9, а није реализовано 2. Нису, као и раније, реализовани задаци – враћање војних пензионера у надлежност МО и решавање  права војних пензионерана ношење свечане униформе. За оба питања код надлежних органа покренута је иницијатива. За ношење свечане униформе имамо подршку надлежних институција и очекујемо позитивно решење, а по питању пензија немамо одговоре. Секција се залаже за реализацију задатака – обилазак наших старијих, тешко покретних и болесних чланова. Апелујемо да, на основу ваших сазнања, предложите кога треба обићи и да у томе учествујете.

 

Секција за неговање традиција планирала је 7 задатака, реализовани су сви задаци..

 

Тежиште је било на обележавању 19-те годишњице НАТО агресије 1999. године .

 

Делегације Клуба су учествовале у обележавању 11 догагађаја из наше прошлости.

 

Секција за сарадњу и информисање, како је истакнуто није формирана.

Задатке из домена  ове секције реализовали су секретар и поједини чланови ИО.

 

Планирано је 12 задатака, реализовани су сви задаци. На изложби фотографија о НАТО агресији у Вршцу, покренута је иницијатива да се, поводом Дана НАТО агресије,  у свим средњимм школама први час посвети сјећањима на НАТО агресију.

Представници Клуба где год су се појављивали достојанствено и на прави начин су репрезентовали Клуб као и  професију у којој су провели радни век.

 

Р е к а п и т у л а ц и ј а: Укупно планирано 58 задатака, реализовано 53,  није реализовано 4 задатака, а један задатак треба да се реализује до краја године. У излагању сам дао кратак осврт на задатке који нису реализовани.

За ову седницу, у складу са закључцима са прошлог заседања Скупштине предложили смо оснивање фонда солидарности (за помоћ оптуженим и осуђеним припадницима  Војске пред Међународним судом и судовима бивиших република СФРЈ за ратне злочине) као и измене  и допуне Правилника.

У извештају  су набројане само неке активности, а детаљнији подаци су у  Анализи Програма Клуба и анализама рада секција, које су у прилог овог излагања.

Ове године нисмо имали нападања на наш Сајт нити његово обарање.

Како Вам  је познато, иако се и даље поједина средства информисања оглушују када су у  питању активности Клуба ове године смо далеко више заступљени у медијима – у штампи и на телевизији. Иступања чланова Клуба позитивно су прихваћена у јавности.

 

 

 

Члановима Клуба, бираним речима обратили су се представници МО Србије, пуковник Слађан Ристић, заменик команданта КоВ ВС генерал Балтинић, Слободан Поповац из Београдског форума за свет равноправних, те госпођа Добрила Копривица испред удружења породица палих бораца ратова 1991-1999.

На овом свечаном скупу, додељена је плакета Клуба граду домаћину, и захвалнице председнику Скупштине града домаћина Јагодине, господину Драгану Марковићу Палми, градоначелнику Јагодине господину Ратку Стевановићу и менаџеру хотела у коме је скуп одржан, господину Саши Милојевићу.

Клубу је представник Београдског форума уручио примерак тек одштампане књиге Живадина Јовановића, председника Београдског форума, „1244 кључ мира у Европи“.

Након усвајања закључака и упућивања телеграма подршке председнику и државним органима Србије, чланови Клуба и њихови гости, у пратањи домаћина обишли су Аква парк, Музеј воштаних фигура и ЗОО врт, понос града Јагодине и наставили дружење у атмосфери обостраног уважавања и изразе дубоког пријатељства!