ДЕЛЕГАЦИЈА КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ У ПЕКИНГУ

 

На позив организатора 8. Xsiangshan foruma који је одржан од 24-26. октобра у Пекингу и Директора Института за ратна истраживања Академије војних наука у Пекингу, делегација Клуба у саставу генерал-пуковник др Бранко Крга и генерал-потпуковник  Миломир Миладиновић присуствовала је наведеном форуму, који је на дневном реду имао расправу о функционисању безбедности у међународним односима и мере за превазилажење проблема. Форуму је присуствовао и генерал-мајор др Миодраг Гордић.

На форуму је поднето више од 20 уводних реферата од стране министара одбране, заменика министара и НГШ земаља учесница. Међу подносиоцима уводног излагања био је и министар одбране господин Александар Вулин, међу првима, што показује колики углед Србија има у Кини. Излагање министра Вулина  имало је позитиван пријем међу учесницима форума што нам је касније у  непосредним разговорима са представницима Кинеске народне армије потврђено . Министра одбране Србије примио је министар одбране Кине генерал-пуковник WEI Fenghe.

Наша делегација имала је посебан састанак са представницима Института Академије војних наука на челу са генерал-мајором CHEN Rong DI на коме смо их упознали са предузетим мерама и активностима, као и стеченим искуствима током агресије на СР Југославију 1999. године од стране НАТО снага. Том приликом смо им предали постојећу литературу која третира наведени догађај. Према изјавама  кинеских учесника у разговорима упознавање и дата литература биће им од велике користи за боље сагледавање ефеката агресије на нашу земљу.

У току боравка посетили смо и амбасадора Србије у Кини господина Бачевића, који нас је упознао са радом и напорима да међусобни односи наших земаља буду још плодотворнији.

У личној организацији генерала CHEN-a обишли смо значајна места Пекинга, међу којима и Кинески зид. Током боравка  у Кини посвећена нам је највећа пријатељска пажња, имали смо статус државне делегације.

За учешће на форуму посебну захвалност упућујемо изасланику Кинеске народне армије у нашој земљи старијем пуковнику  WU Jong Li.

У знак захвалности за показану пажњу и пријатељски однос генералу  CHEN-u смо предали значку Клуба и симболично га примили за члана Клуба.